Почина датският карикатурист, нарисувал Мохамед с чалма бомба

Курт Вестергор

Почина датският художник Курт Вестергор, окарикатурил Пророка Мохамед по нетрадиционен начин, което предизвика кървави размирици в някои мюсюлмански страни, предадоха световните агенции в понеделник.

Вестергор е починал в съня си след продължително заболяване, съобщи вчера семейството му за в. "Берлингске". Той бе на 86 години.

Неговата творба и изобразения с чалма бомба Мохамед е най-известната от 12 илюстрации, публикувани на 30 септември 2005 г. в консервативния датски вестник "Юландс постен" под заглавие "Лицето на Мохамед".

Карикатурите първоначално минаха незабелязано, но след 15 дни бе организирана демонстрация в Копенхаген, а посланиците на мюсюлманските страни в Дания отправиха протестни ноти заради тях. Те отприщиха силен гняв и насилие в мюсюлманския свят през февруари 2006 година.

Веднага след публикуването на карикатурите Вестергор получава редица смъртни заплахи и посочен като цел на атентати. Той първо се крие, но после решава да живее в силно охранявана къща в Орхус – втория по големина град в Дания.

Пред 2008 г. датското разузнаване обяви ареста на трима души, които бяха обвинени, че са планирали убийството на художника.

Две години по-късно датската полиция залови в къщата на Вестергор 28-годишен сомалиец, въоръжен с нож, който през 2011 г- бе осъден на девет години затвор.

В последите години карикатуристът бе принуден да живее с бодигард на таен адрес.

Пред Ройтерс през 2008 г. той казва, че не съжалява за сатиричните картини. по думите му карикатурите са предизвикали "важна" дискусия за мястото на исляма в западни държави със светски порядки.

"Бих го направил отново, по същия начин, защото смятам, че кризата с тази карикатура по свой начин стана катализатор за ускоряване на адаптацията на исляма", каза той.

Неговата карикатура бе препечатана от френското сатирично издание "Шарли ебдо", което стана жертва на терористичен акт, отнел живота на 12 души през 2015 г. в Париж.

Споделяне

Още от Свят