Почина директорът на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер

Почина директорът на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер

Генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), германецът Франц-Херман Брюнер, почина през уикенда след продължително заболяване, съобщиха от Европейската комисия в понеделник.

64-годишният Брюнер беше директор на ОЛАФ от създаването ѝ през 1999 г. Той беше преизбран на поста през 2006 г. за петгодишен мандат. Преди това той е бил прокурор в Мюнхен, отговарящ за борбата с организираната престъпност, измамите и корупцията.

Засега не е ясно кой ще го наследи на отговорния пост.

Брюнер беше сериозен и последователен критик на България в областта на усвояването на евросредствата заради измамите и нередностите, някои от които бяха разкрити с помощта на служители на ОЛАФ.

След разкритията на европейската служба у нас бе заведено прословутото дело за източване на 7.5 млн. евро по програма САПАРД. Разследването по делото, станало известно като делото "Стойков – Николов" по имената на двама от сочените като замесени в схемата за източване на средства по програмата – Людмил Стойков и Марио Николов, започна през 2007 г., а в съдебна зала влезе година по-късно, като до момента още не е завършило. Като обвиняеми освен Николов са привлечени още осем души, близки до негови фирми. Обвиненията срещу Стойков отпаднаха и той остана свидетел.

Споделяне

Още от Европа