Почина Доростолският митрополит Иларион

Доростолският митрополит Иларион почина на 96-годишна възраст след кратко боледуване. Това е станало в нощта срещу сряда във варненската болница, а причината за смъртта е инсулт.

Предстои Светият синод да реши къде ще бъде погребан Иларион Доростолски. Преди да почине, митрополит Иларион е поискал да бъде положен в родния му град Елена, близо гроба на Иларион Макориополски.

Светското име на Доростолския митрополит Иларион е Димитър Драганов Цонев. Роден е на 12 януари 1913 г. в Елена. По майчина линия е роднина на Иларион Макариополски и Стоян Михайловски.

Подстриган е в монашество през 1938 г. в Дряновския манастир. През годините е бил игумен на Троянския манастир и Бачковската Света обител. От 1992 до 1994 г. е бил управляващ Великотърновската епархия. От началото на 1994 г. епископ Иларион е патриаршески викарий до избирането му за Доростолски митрополит през 2003 г.

Автор е на над 40 книги и на повече от 300 стихотворения, статии, спомени, пътеписи, беседи и поучения, част от които са събрани в отделна книга. От началото на 2004 г. е избран на член на Съюза на писателите в България.

Споделяне

Още от България