Почина дубльор на Дарт Вейдър

Почина дубльор на Дарт Вейдър

Бившият олимпийски състезател по фехтовка и консултант по сценичните боеве във филмовата сага "Междузвездни войни" и в "От Русия с любов" Боб Андерсън е починал на 89-годишна възраст на 1 януари, съобщи ББС във вторник. Той е смятан за първи майстор на фехтовката в Холивуд и е автор на хореографията на бойните сцени в редица любими филми.

Освен че разработва дуелите със светлинни мечове в "Империята отвръща на удара" и "Завръщането на джедаите", Андерсън изпълнява и част от битките в ролята на Дарт Вейдър. Любопитното е, че в създаването на образа на тъмния лорд са участвали трима души като в сцените, които не изискват бойни умения, ролята е изпълнявана от актьора Дейвид Прауз, а героят е озвучен от Джеймс Ърл Джоунс.

Участието на Андерсън в космическата фантастика е обявено през 1983 г. от Марк Хамил, който играе ролята на Люк Скайуокър в четвърти, пети и шести епизод.

В интервю за списание Starlog Хамил разкрива, че Андерсън е изпълнявал бойните сцени в ролята на могъщия сит. "Идеята беше да го пазим в тайна, но накрая казах на Джордж (Лукас, режисьорът на поредицата), че не мисля, че е честно. Боб се скъсваше от работа и заслужаваше някакво признание. Щеше да е глупаво да поддържаме мита, че цялата роля е изпълнена от един човек", казва актьорът.

Робърт Джеймс Гилбърт Андерсън е роден в Хемпшър през 1922 г. Служил е в кралската морска пехота през Втората световна война и се е състезавал за Великобритания по фехтовка на олимпиадата през 1952 г. и на световните първенства през 1950 и 1953 г.

Филмовата му кариера започва през 1952 г. с участието му в "Господарят на Балантри" от 1952 г. заедно с Ерол Флин. Той бързо става популярен изпълнител на трикове с шпаги и мечове и взима участие във филми като "Не умирай днес" от поредицата за Джеймс Бонд, "Принцесата булка", "Легендата за Зоро" и трилогията "Властелинът на пръстените".

Президентът на академията по фехтовка Филип Брус отдаде почит на Андерсън с думите: "Той наистина беше един от нашите най-големи майстори по фехтовка и режисьор и хореограф на бойни сцени от световна величина. Той ще липсва както на фехтоваческата общност, така и на филмовия свят".

Споделяне

Още от