Почина Джеймс Бонд актьорът Роджър Мур

Британският актьор Роджър Мур, световно известен с ролята си на тайния агент 007 Джеймс Бонд, е починал във вторник на 89 години, съобщи семейството му в Туитър, цитирано от световните агенции.

Актьорът, който в продължение на 12  години бе в кожата на търсещия опасности и привличащ като магнит жените агент, е починал в Швейцария след "кратка, но смела битка с рака".

"Благодарим ти, татко, за това, че беше ти и беше толкова специален  за толкова много хора", написаха трите му деца Дебора, Джофри и Крисчън в изявление по повод смъртта му.

Син на полицай от Лондон, Мур преди време заяви, че зад имиджа му секси агента 007 на екрана се е криела голяма срамежливост и плахост. Той каза, че се е ужасявал от изпълнението на секс сцените, които са ключова част от филмите за Бонд.

Мур става известен през 1962 г. с участието си в телевизионния сериал "Светецът". През 1973 г. наследява Шон Конъри в кино поредицата "Джеймс Бонд" по творби на писателя Йън Флеминг. За да излезе от наложения от шотландския актьор образ, Мур залага на сардоничен хумор и привнася неизменно вдигнатата вежда на Бонд. Това го прави световно известен. Участва в общо седем ленти за агент 007 до 1985 г. и е най-дълго игралият тази роля актьор. Смята се, че с участието си в поредицата за Джеймс Бонд е изкарал доста голямата за онова време сума от 14 млн. паунда.

Мести се в САЩ, за да избегне голямото данъчно облагане в родината му.

"Не виждам защо човек да не прави това, което обича, и да не живее там, където си иска, със своите пари, а британското правителство, което е допуснало талант да отиде в чужбина само заради данъчното облагане, само си е виновно", каза той в интервю през 1989 г., пише Ройтерс.

Предавайки ролята на Джеймс Бонд на Тимъти Далтън, Мур се самопенсионира и заживява живот в пътешествия между къщите си в Лос Анджелис, Швейцария и Южна Франция.

През 1991 г. Мур става посланик на добра воля на УНИЦЕФ.

Женил се е четири пъти, последният от които за датчанката Кристина "Кики" Толстрьоб през 2002 г.

Споделяне

Още от Общество

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?