Почина Джилберто Бенетон

Почина Джилберто Бенетон

На 77-годишна възраст почина един от основателите на известната модна марка "Бенетон" - Джилберто Бенетон, предадоха световните агенции.

"Джилберто Бенетон е починал вчера в дома си в Тревизо след заболяване", се казва в изявление на компанията. В последните му мигове до него са били съпругата му Лала, дъщерите му Барбара и Сабрина и зет му Ермано.

Джилберто Бенетон почина три месеца след кончината на по-малкия си брат Карло Бенетон, който почина през юли на 74 години.

Джилберто заедно с братята си Карло и Лучано и сестра им Джулиана основават едноименното предприятие "Бенетон" през 1965 г. в Понцано Венето, село в североизточната част на Италия. Първоначално дейността му е в областта на плетивата. Идеята е била на Лучано, най-големия от четирите деца в семейството. Започват с пуловери в най-различни цветове, които стават популярни и продажбите растат.

Следва световен успех на марката и разширяване на портфолиото от предлагани дрехи. "Бенетон" провокира потребителите в периода 1982 г. - 2000 г. с шокиращи рекламни кампании на фотографа Оливиеро Тоскани. Една от тях беше цветнокожа жена кърмеща бяло бебе.

Джилберто Бенетон беше вицепрезидент на семейния холдинг "Едиционе", който реализира през 2017 г. приходи от 12.1 милиарда евро.

Той беше и вицепрезидент на компанията "Аутогрил" за заведения за бързо хранене край пътните артерии в страната. Основен акционер в компанията е кланът Бенетон, който държи 50.1 процента от акциите.

Джилберто Бенетон беше и в административните съвети на групите "Бенетон", "Атлантия", "Медиобанка", "Пирели" и "Алианц".

Кланът Бенетон има недвижимо имущество, селскостопански компании, както и дялово участие в италианския застраховател "Дженерали", в търговската банка "Медиобанка" и в испанската телекомуникационна компания "Селнекс".

Бенетон е също и главен акционер в "Атлантия", компанията собственик на концесионера на магистралите "Аутостраде пер л'Италия", който отговаряше за рухналия мост в Генуа през август. При инцидента загинаха 43-ма души.

Смяташе се, че Джилберто Бенетон стои в основата на диверсифицирането на дейността на компанията "Бенетон".

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?