Почина един от доайените на българската металургия - Храйр Вахрам

Почина един от доайените на българската металургия - Храйр Вахрам

След кратко боледуване, на 83-годишна възраст си е отишъл един от доайените на българската металургична и рециклираща индустрия - Храйр Вахрам, съобщиха от Българската стопанска камара в понеделник.

Между 1961 и 1974 година разработва "Mини – Плакалница", след което разработва рудници в Алжир до 1981 г. След това до 1990 г. е директор на първото металургично предприятие в България за добив на черна (нерафинирана) мед "Елисейна".

Управител и търговски директор на фирма за рециклиране на метали "Надин" от самото ѝ създаване. До 2008 г. разработва външните пазари за скрап от цветни метали и структурната мрежа на компанията в цялата страна.

Той стои зад строежа в гр. Нови Искър на най-големия завод за рециклиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване в Източна Европа. Капацитетът на завода е достатъчен да покрие обема на излязло от употреба оборудване не само у нас, но и на съседни страни.

Храйр Вахрам е сред учредителите на Българска асоциация на търговците на метали, Българска асоциация по рециклиране и Асоциация на рециклиращата индустрия, активно работещ по подобряване на нормативната уредба в областта на рециклиращата индустрия.

"Екипът на Българска стопанска камара изгуби учител, който не пестеше от знанията. Загубихме верен приятел, който винаги стоеше зад думите си и никога не предаде каузата!", посочват от БСК.

Опелото ще е на 31 март, от 13 ч., в Храм "Свети Седмочисленици" в София.

Споделяне

Още от Общество