Почина един от основателите на енергийната напитка "Ред Бул"

Съоснователят на компанията за енергийни напитки "Ред Бул", тайландският милиардер Чалео Йоовидхия, почина на 89-годишна възраст, съобщи компанията, цитирана от Франс прес.

Чалео, който има два брака и 11 деца, почина от старост, уточни говорител на компанията.

Богатството му се оценява на 5 милиарда долара за миналата година, с което се нарежда на второ място по богатство в Тайланд според списание Форбс. Списанието го класира на първо място в страната през 2009 г.

Според тайландските медии Чалео идва от скромно семейство от китайски произход в провинция Пхичит, Северен Тайланд, което се изхранвало от отглеждане на патици и търговия с плодове. Заминава за Банкок, за да помага на брат си в аптеката му, преди да стане продавач. По-късно започва бизнес с фармацевтични продукти.

През 1984 г. създава "Ред Бул" с австриеца Дитрих Матешиц, който открива съществуването на енергийни напитки при посещение в Азия.

Чалео и Матешиц притежават по 49% от компанията, а останалите 2% са собственост на един от синовете на Чалео.

Напитката, която съдържа таурин (аминоетансулфонова киселина), витамини и кофеин, се произвежда в завод в Чалео и се продава в над 70 страни.

"Ред Бул" притежава два футболни отбора, "Ред Бул Залцбург" в Австрия и "Ню Йорк Ред Булс" в САЩ, както и тим от Формула 1.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?