Почина финансистът Стоян Александров

Почина финансистът Стоян Александров

Финансистът Стоян Александров е починал на 71-годишна възраст, съобщи БНР.

Той е роден на 14 юни 1949 в село Илия, Кюстендилско. Завършва финанси и кредит във Висшия финансов стопански институт "Д. А. Ценов" в Свищов. Работи като преподавател във Висшия икономически институт "Карл Маркс" в София.

В началото на 90-те години на миналия век оглавява данъчното управление в Министерството на финансите, а през 1992 година става финансов министър в правителството на Любен Беров. По време на мандата му са завършени преговорите за преструктуриране на външния дълг на страната, плащанията по който са прекратени от правителството на Андрей Луканов през 1990 г. Въведен е и Данък добавена стойност (ДДС) от 1 април 1994 г.

След периода си на министър, Стоян Александров бе директор на Централна кооперативна банка, а по-късно става председател на Надзорния съвет на D банк.

През 2003 г. е издигат от БСП за кандидат за кмет на Столична община, но губи на втория тур от Стефан Софиянски. Впоследствие бе общински съветник от "Движение 21".

През 2018 г. на Александров бяха повдигнати две обвинения в незаконно лихварство, но така и не се стигна до произнасяне на съда.


В края на май Кoмиcиятa зa прoтивoдeйcтвиe нa кoрупциятa и зa oтнeмaнe нa нeзaкoннo придoбитoтo имущecтвo (КПКOНПИ) съобщи, че е зaпoрирa имoти зa близо 11 милиoнa лeвa нa Cтoян Aлeкcaндрoв, заради извършени банкови сделки без разрешение.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?