Почина френският композитор авангардист Пиер Булез

Почина френският композитор авангардист Пиер Булез

Френският композитор и диригент Пиер Булез, един от флагманите на модерната класическа музика и експериментатор, е починал на 90-годишна възраст, предадоха световните агенции в сряда.

В съобщение на Парижката филхармония се посочва, че смъртта е застигнала твореца в немския град Баден Баден, където от години живеел със семейството си. "Дълбоко огорчени сме да научим за смъртта на Пиер Булез. Всички, които са били близки с него, могат да оценят неговата творческа енергия, артистична взискателност, неговата откритост и щедрост. Той завинаги ще остане с нас” , пише в изявлението на филхармонията.

"Пиер Булез разкри блясъка на френската музика пред целия свят. Като композитор и диригент той винаги е бил отражение на своята ера", заяви френският президент Франсоа Оланд.

"Той беше изключителен диригент и композитор, който беляза своята ера", допълни френският министър на културата Фльор Пелерин.

Като диригент Булез работи с едни от най-известните в света оркестри и е познат с неговите интерпретации на композитори от ХХ век като Арнолд Шьонберг, Игор Стравински и Бела Барток.

Като композитор ще бъде запомнен с развитието на електронната музика и използването ѝ в импровизации, което позволява на редица изпълнители да създадат свой уникален звуков стил.

Булез е роден през 1925 г. в град Монбризон в централната част на Франция. В продължение на много години той е считан за един от лидерите на френския музикален авангард. Талантът му е високо ценен не само в Европа, но и от другата страна на Атлантика. В различни периоди той ръководи филхармониите на Кливланд и Ню Йорк, както и Симфоничния оркестър на Би Би Си (Великобритания).

По време на кариерата си Булез е награден с голям брой държавни и професионални награди по целия свят. Няколко пъти е носител на наградата Грами.

Той се посвещава и на теоретичните изследвания в областта на съвременната музика, като основава и оглавява Института за музикално-акустични изследвания ICRAM, който е оглавяван от него от 1974 до 1992 г.

Споделяне

Още от Общество

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?