Почина Георги Янакиев

Легендата на българския мотоспорт и председател на СБА си отиде на 73-годишна възраст

Почина Георги Янакиев

Председателят на Съюза на българските автомобилисти Георги Янакиев е починал в понеделник сутринта на 73-годишна възраст.

Георги Янакиев е майстор на спорта, шампион на България по мотокрос, председател на СБА и на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС), както и треньор по мотоспорт. За дейността си той е носител на орден "Стара планина" и е почетен гражданин на Самоков.

Именно под ръководството на Янакиев БФАС постига най-големия си успех с осигуреното дългоочаквано домакинството на Световния рали шампионат (WRC) от рали "България" през 2010 г. Тогава той видя реализирането на мечтата си като ръководител на автомобилния спорт в България.

Той е роден на 10 юни 1941 г. в София. Стартира кариерата си като състезател по мотокрос, а по-късно става майстор на спорта в тази дисциплина. От 1979 г. е начело на Българската федерация по автомобилен спорт, като заема поста до 2011 г. През 1990 г. е избран и за председател на Съюза на българските автомобилисти.

Освен това Янакиев бе почетен вицепрезидент на Международната автомобилна федерация (FIA), като заемаше място в комисията по рали-спорта.

Тъжната новина за кончината на Георги Янакиев съобщи председателят на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова по време на церемонията по награждаването на състезателя по класическа борба Боян Радев. Ръководството на БОК и присъстващите на събитието гости запазиха минута мълчание в памет на Янакиев.

Поклон пред паметта му!

Споделяне

Още от България