Почина героят на Франция

Жертвите от терористичната атака станаха четири

Полковник Арно Белтрам

Почина Арно Белтрам - жандармеристът, разменил се за жена, държана като жив щит от терориста при атаката в супермаркет в Южна Франция в петък.

"Полковник Арно Белтрам от жандармерията загина за страната си", написа министърът на вътрешните работи Жерар Колон в социалната мрежа "Туитър" в събота сутринта.

Полковникът влезе невъоръжен в супермаркета, за да бъде освободена жената. Той оставил включен телефона си, така че полицията да може да слуша какво става вътре в супермаркета. Властите заявиха, че щом чули изстрели отвътре, решили да щурмуват.

Френският президент Еманюел Макрон отдаде почит на Белтрам. Каза, че той е загинал като герой при нападенията в Южна Франция и заслужава уважението и възхищението на цялата нация.

"Арно Белтрам загина в служба на страната, на която вече бе дал толкова много. Той загина геройски, жертвайки живота си, за да сложи край на смъртоносната атака, извършена от терорист джихадист", заяви в комюнике Макрон.

Белтрам става част от елитните полицейски специални части през 2003 г., а през 2005 г. е служил в Ирак. През декември миналата година той организирал във френския департамент Од обучение как да се действа при ситуация с вземане на заложници.

Белтрам беше тежко ранен и с неговата смърт загиналите при вчерашната атака стават четирима, 15 души бяха ранени.

Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за терористичния акт, който е най-кървавият, откакто Еманюел Макрон стана президент през май 2017 г.

В петък сутринта във френския град Каркасон - Редуан Лакдим нападна хора в автомобил, за да го открадне. Един от пътниците беше убит, а водачът - ранен. Втората си атака терористът извърши срещу трениращи близо до поделението командоси, откривайки огън по тях. Третото нападение на Лакдим беше в съседния град Треб. В местен супермаркет той взе хора за заложници. В резултат на нападението загинаха още двама души.

Впоследствие терористът беше ликвидиран при щурм на супермаркета от специалните сили.

Редуан Лакдим извикал "Аллах е велик" и твърдял, че "е войник" на "Ислямска държава" в момента, в който влизал в супермаркета, в който взе заложници, съобщи прокурорът на Париж Франсоа Моленс. Той ръководи разследването по случая и обикновено се занимава в разследвания на терористични атаки. Моленс каза, че нападателят е казал, че е готов да умре заради Сирия. Поискал освобождаването на свои "братя по кауза", преди да стреля по клиент и по служител на магазина, които са починали на място.

Редуан Лакдим е роден в Мароко и е на 25 години.

Според Моленс той е бил известен на органите на реда за радикализация, заради връзките си със салафитските среди. Властите го наблюдавали, но не открили нищо, което да навежда на мисълта, че той представлява непосредствена заплаха.

По случая е арестувана и 18-годишна жена, която "споделяла живота си с нападателя".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа