Почина големият български бас Николай Гяуров

След кратко боледуване, на 74 годишна възраст почина големият оперен певец, българският бас Николай Гяуров.

Гяуров е починал в сряда в болница в Модена, Италия, където е постъпил за лечение от бронхопневмония.

Той щеше да навърши 75 години през септември т.г., а в Софийската опера планираха честване на юбилея му за пролетта на 2005 година. Преди два месеца в телефонен разговор Гяуров одобри изпратения му проект за честването - с няколко спектакъла, някои от които с негово участие и майсторски клас за млади оперни певци, каза пресаташето на операта Елена Драгостинова, цитирана от БТА.

България загуби един голям човек, една институция, човек, за който цял свят знаеше, че е българин, коментира пред агенция "Фокус" директорът на националната опера Христина Ангелакова. "Това е много тежка загуба за нас. Надявам се, че следващите поколения млади български певци ще запълнят донякъде празните места, които остават хора като него, въпреки че ще бъде трудно", каза още директорът на националната опера.

Кариерата на големият български оперен певец започва през 1955 г., след като завършва с отличие на Московската консерватория.

На българската сцена Гяуров дебютира през 1956 г. като Дон Базилио от "Севилския бръснар" на Росини, превърнала се в една от коронните роли на неговата бляскава кариера.

Той ще остане в световната оперна история и с изпълненията си на Филип Втори от "Дон Карлос", Дон Жуан, Борис Годунов, Мефистофел от "Фауст" и други.

Николай Гяуров е носител на най-престижните български награди за певец и оперен артист, постигнал световно признание на всички големи оперни сцени. Носител е на Международна награда за изкуство "Златният стрелец" (1978, Италия), "Комендаторе д`Итали" (1975 г.), Кавалер на Почетния легион (1991 г., Франция).

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?