Почина големият историк проф. д-р Георги Бакалов

Проф. Георги Бакалов

В петък вечер - 22 юни, след дълго боледуване на 69-годишна възраст почина големият български историк и общественик проф. д-р Георги Бакалов, съобщиха от семейството.

Дългогодишен преподавател и декан на Историческия факултет в Софийския университет и заместник-ректор на университета, проф. Бакалов беше най-дълбокият изследовател на ранното средновековие, вдъхновен патриот и страстен радетел на българската национална идентичност и православието.

Автор и съавтор на 14 монографии, над 380 студии, статии и научни съобщения, 56 рецензии, 3 учебни помагала за Висши училища и 26 учебници и учебни помагала, сред които ″История на България″, т.1, ″Средновековният български владетел″, ″Въведение в християнството″, ″История на средните векове за 9 клас″, ″Средновековни етюди″, ″Християнството в миналото и днес″.

Десетки поколения възпитаници на Историческия факултет и на Класическата гимназия помнят проф. Бакалов като един от най-ярките интелектуалци на съвременна България.

От октомври 2009 г. до началото на 2011 г. проф. Бакалов беше председател на Държавна агенция "Архиви".

Винаги с активна гражданска позиция, проф. Георги Бакалов е създател и съучредител в редица неправителствени организации и инициативи с патриотична, а някои и с умерено националистична насоченост, сред които "Сдружение за национално съхранение", "Научен център за българска национална стратегия", Комитет за защита на АЕЦ "Козлодуй" и редица други.

Проф. Георги Бакалов е носител на орден "Св. Св. Кирил и Методий І степен, както и на почетен знак на Софийския университет със синя лента.

Поклонението ще се извърши на 26 юни, вторник, от 10.30 часа в централното фоайе на Софийският университет.

Поклон пред светлата му памет!

Споделяне

Още от България