Почина големият музикант Мстислав Ростропович

Почина големият музикант Мстислав Ростропович
На 81-годишна възраст в московска клиника почина големият виолончелист и диригент Мстислав Ростропович, съобщиха руските информационни агенции в петък, като се позоваха на съобщение на близки на музиканта.

В последните месеци Ростропович страдаше от тежко чернодробно заболяване и няколко пъти влизаше в болница.

Световноизвестният музикант и неговата съпруга – голямата оперна певица Галина Вишневска, бяха изгонени от бившия Съветски съюз през 1974 година и четири години по-късно им бе отнето съветското гражданство. Причината бе застъпничеството на Ростропович пред тогавашния съветски лидер Леонид Брежнев да бъде прекратено преследването на писателя Александър Солженицин. Ростропович използва тогава световната си слава, която Съветският съюз не можеше да му отнеме, за да приюти в дачата си гонения писател и да се опитва да го пази от гоненията на властта.

Имената на Ростропович и Вишневская бяха зачеркнати до 1990 г., когато двамата получиха обратно руските си паспорти и бяха приети и посрещнати с огромен ентусиазъм в родината си. След изгонването на големия музикант 16 години по-рано, името му бе зачеркнато от руските концертни афиши, за него не се пишеше и говореше, макар че в Европа и САЩ той се радваше на огромен концертен успех.

След 1974 г. в течение на 17 сезона Ростропович бе несменяем диригент и художествен ръководител на Националния симфоничен оркестър на Вашингтон, който под неговата палка стана един от водещите оркестри на САЩ. Той бе редовен гост на Берлинската филхармония, на Бостонския симфоничен оркестър, на Лондонската филхармония и Лондонския симфоничен оркестър.

Ростропович бе известен и със своята благотворителност, той бе президент на Благотворителния фонд «Вишневска – Ростропович», подпомагащ детските клиники в Русия.

Споделяне

Още от