Почина голямата руска оперна певица Галина Вишневска

Галина Вишневска и Мстислав Ростропович

Голямата руска оперна певица и музикален педагог Галина Вишневска почина на 86-годишна възраст, съобщи телевизионният канал "Русия-24", цитиран от руските агенции.

Галина Павловна Вишневска е родена на 25 октомври 1926 г. в Ленинград.

От 1944 г. до 1951 г. работи в Ленинградския областен оперетен театър първо като хористка, а по-късно като солистка. През 1952 г. независимо че не е завършила консерватория, тя е приета като стажант в групата на Болшой театър, където после става водеща солистка. Сред най-известните партии, които е изпълнявала в Болшой, са Татяна от "Евгений Онегин", Лиза от "Дама пика", Купава от "Снежанка", Дона Анна от "Каменния гост", Аида в едноименната опера на Верди (с която роля през 1962 г. дебютира в Ковънт Гардън), "Тоска" и "Мадам Бътерфлай".

През 1955 г. Галина Вишневска се омъжва за световноизвестния виолончелист Мстислав Ростропович. От 1974 г. до 1982 г. Вишневска и Ростропович са принудени да емигрират, тъй като са били преследвани от властите заради подкрепата за Александър Солженицин, като до 1990 г. певицата е лишена от съветско гражданство. През тези години тя живее в САЩ и Франция и е пяла в най-големите оперни театри в света, като е била и режисьор на оперни спектакли.

Преди няколко дни руският президент Владимир Путин удостои певицата с ордена "За заслуги пред отечеството".

Споделяне

Още от