Почина италианският кинорежисьор Микеланджело Антониони

Почина италианският кинорежисьор Микеланджело Антониони

На 94-годишна възраст почина големият италиански кинорежисьор Микеланджело Антониони. Смъртта го настигна ден след като си отиде и друго голямо име от световното кино – Ингмар Бергман. Антониони ще остане в историята на киното с редица забележителни творби, носещи специфичния му почерк.

Антониони е роден на 29 септември 1912 година във Ферара, Италия, в средно заможно семейство. Завършва висшето училище по икономика и търговия в Болоня, като едновременно с това рисува и пише за местни вестници.   

През 1939 г. Антониони пристига в Рим, където сътрудничи на списанията „Кино” (Cinema) и „Бяло и черно” (Bianco e nero) и учи режисьорско майсторство в киноакадемията. През 1942 г. вече е стажант-режисьор при големия френски режисьор Марсел Карне за снимките на филма „Вечерни посетители”. Скоро след това той се сближава с младите режисьори от течението на неореализма. Антониони участва в написването на сценария на филма на Джузепе де Сантиса „Трагичен лов” (1947), съавтор е на сценария на „Белия шейх (1952) на Федерико Фелини.

Режисьорският дебют на Антониони е в документалното кино с творбата „Хората по реката По” (започнат през 1943 и завършен през 1947). Следва първият му игрален филм „Хроника на една любов” (1950). Следващите творби му носят известност – „Дамата с камелиите”, „Приятелки”, „Вик”. През 60-те години Антониони се сдобива с истинско признание след филмите „Приключението”, „Нощта”, „Затъмнението”, „Червената пустиня”. На гребена на този успех през 1966 г. той поставя във Великобритания „Фотоувеличение”, удостоен с голямата награда на кинофестивала в Кан.

Зрителският интерес и вниманието на критиката са привлечени от филмите на Антониони „Забриски пойнт” (1970) и „Професия репортер” (1975). Една от последните работи на големия майстор, наречен от френската критика „поет на отчуждението  и некомуникативността”, е филмът „Отвъд облаците” – четири драматични новели, заснети от режисьора по негова книга. В работата над този филм участва и Вим Вендерс.

Споделяне

Още от