Почина изгоненият от партията китайски лидер, подкрепил студентите от Тянанмън

Бившият лидер на Китайската комунистическа партия Чжао Цзъян почина на 85 години след няколко инсулта.

Чжао стана премиер през 1980 година, а партиен лидер седем години по-късно.

Той беше смятан за смел реформатор в областта на икономиката, но загуби всичките си постове през 1989 година, когато се противопостави на смазването на демократичните протести на площад Тянанмън в Пекин.

Приживе Чжао Цзъян беше обвинен в опит да разцепи партията и прекара последните години от живота си под домашен арест. Часове след неговата смърт бившият му секретар Бао Тон определи 16-те години на изолация на Чжао като позор за партията, предаде ББС.

С едно единствено действие Чжао маркира целия си живот - посещението му при гладуващите студенти на площад Тянанмън през 1989, като се опита да ги убеди да прекратят бдението си. "Простете ни", каза им той през сълзи. Часове по-късно беше въведено военно положение и военни части навлязоха в Пекин.

Обвинен, че е подкрепил бунта, Чжао Цзъян бе свален от поста си на 24 юни 1989 година.

Оттогава никой не го е виждал на публично място - факт, показващ в каква немилост беше изпаднал един от най-могъщите мъже в Китай.

Роден през 1919, той става премиер на Китай през 1980 и лидер на Комунистическата партия седем години по-късно. Прокара редица смели икономически реформи, но ще бъде запомнен обаче с противопоставянето си на използването на сила срещу демонстрантите на Тянанмън.

За сегашното правителство в Пекин наследството на Чжао е опасно и мнозина се страхуват, че смъртта му може да предизвика протести от привържениците на бързи политически реформи.

Първите съобщения за кончината му бяха от източници от семейството му и от правозащитни организации.

През последните дни Чжао е бил в дълбока кома.

Споделяне

Още от Свят