Почина известният американски писател Гор Видал

Гор Видал

Американският писател и общественик Гор Видал почина във вторник на 86 години в дома си в Лос Анджелис. Писателят е бил на легло заради усложнения от прекарана пневмония, се казва в съобщение от близките му.

Заедно със съвременниците си Труман Капоти и Норман Мейлър, Гор Видал беше от онова поколение интелектуалци, които са и ярки публични фигури, неизменно във фокуса на вниманието. Той е един от най-забележителните следвоенни писатели и постоянен критик на американското общество, отбелязва БНТ.

С талант да шокира и да предизвиква възхищение, който не се колебае да използва. Гор Видал се ражда през 1925 година в една от видните либерални политически династии в Съединените щати. Дядо му е сенатор, баща му работи в администрацията на президента Франклин Рузвелт.

На 19 години Гор Видал написва първата си книга, родена от драматичните му преживявания през Втората световна война. Тя веднага се превръща в бестселър. Романът му "Градът и стълбът", публикуван през 1948 година, за първи път в американската литература открито засяга проблемите на хомосексуалността. Вестниците отказват да публикуват рецензии за книгата, книжарниците не желаят да я продават.

Видал плаща висока цена за скандалната слава, която печели. Написва 25 романа, над 200 есета, десетки сценарии и пиеси. Сред най- известните му творби са "Вицепрезидентът Бър", "Холивуд: Американски хроники", "Калки", "Вашингтон, окръг Колумбия", "Сътворението", "На живо от Голгота".

През 1993 година печели Националната награда за литература на Съединените щати.

Той притежаваше старомодно чувство за чест, но и съвременно желание за живот, отдаден на удоволствията. В продължение на десетилетия живееше в живописна вила в Равело, Италия. Остана независим, критичен, неповторим в мисленето и думите си.

Споделяне

Още от