Почина известният гръцки музикант Демис Русос

Демис Русос бе известен както с песните си, така и с артистичното си облекло.

В неделя е починал известният гръцки певец и музикант Демис Русос (68 г.), съобщиха френските медии.

Артемиос "Демис" Вентурис Русос е роден на 15 юни 1946 г. Той е отгледан в Александрия, Египет. Баща му Йоргос е бил инженер, а майка му Нели Мазлум е била египтянка от италиански произход. Родителите му са загубили имуществото си по време на Суецката криза и са се преместили в Гърция.

През 1968 г. Демис Русос основава заедно с Евангелос Одисеас Папатанасиу - Вангелис групата Aphrodite's Child, чиято песен "Greek sound" става много популярна в Франция и Германия.

Пикът в съвместната дейност на Русос с Вангелис е постигнат с концертният албум "666". В началото на 1970-те години Русос записва първия си самостоятелен албум - "Fire and Ice".

През 1973 година шлагерът "Good bye my love, good bye" понася Русос на върха на славата в Европа. Песента се смята за евъргрийн и има множество кавъри.

Други известни негови парчета са "Forever and ever", "Spring Summer Winter and Fall" и "Rain and Tears". През 1976 г. подновява сътрудничеството си с Вангелис, който написва и продуцира няколко от песните в албума Magic (1977 г.).

В България Русос идва през 1995 г. като почетен гост на Международния фестивал "Златният Орфей" заедно с Темптейшънс и Пол Роджърс. През 2006 г. има съвместен концерт с Лили Иванова в София.

Демис Русос е починал в Атина, съобщава електронното издание на "Фигаро", позовавайки се на дъщерята на световно известния изпълнител.

Споделяне

Още от Общество

Какво очаквате да свърши служебното правителство?