Почина известният интелектуалец Цветан Тодоров

Почина известният интелектуалец Цветан Тодоров

Всепризнатият френски интелектуалец от български произход Цветан Тодоров е починал във вторник на 77-годишна възраст, съобщиха френските издания "Либерасион" и "Монд".

Той е роден през 1939 г. в София. Завършва филология през 1963 г. в България и заминава за Париж. През 1966 г. защитава докторат на тема "Литература и означаване" с научен ръководител Ролан Барт. Две години по-късно започва работа във Френския национален център за научни изследвания, а по-късно става негов ръководител.

Последното му посещение в София беше през септември 2014 г. по покана на Френския културен институт, където представи книгата си "Несъвършената градина", издадена през 1998 г. във Франция. Тази година на първи март Тодоров щеше да навърши 78 години.

Интересите му първоначално са насочени в полето на литературната теория и кулминират в сборника "Поетика на прозата" от 1971 г., смятан за един от най-важните от ранния му период.

След 1980-те години Тодоров се заема с теми като като колонизацията, отношението към Другия, моралът в концентрационните лагери, тоталитаризмът, демокрацията. Книгите му са преведени на 25 езика. През 2008 г. философът получи високата испанска награда "Принцът на Астурия" за обществени науки - за приноса му към разбирането и развиването на демокрацията, разбирателството между културите и отпечатъка, който насилието оставя върху колективната памет.

Сред най-важните книги на Тодоров са "Поетика на прозата", "Завладяването на Америка", "Памет за злото, изкушение за доброто", "Живот с другите".

Споделяне

Още от Общество

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?