Почина известният театрален режисьор Младен Киселов

Младен Киселов

На 69-годишна възраст почина театралният режисьор Младен Киселов, съобщи БНР в понеделник.

Известният театрал е починал в болница в София, макар че в последните 20 години работеше и живееше в САЩ.

Поклонението ще бъде в сряда от 15 часа в църквата "Свети Седмочисленици".

"Отиде си големият български режисьор Младен Киселов. Съдбата го беше надарила с талант, духовна устременост и емоционална деликатност. Всяка смърт е ненавременна, но това особено важи за неговата, защото той имаше още много какво да ни каже с нови, високопрофесионални и мъдри представления и като любим и уважаван педагог", се казва в некролога, разпространен от Министерството на културата.

Младен Киселов е роден на 11 юни 1943 г. в Русе. Баща му - Илия Киселов, е директор и драматург на Русенския театър, но е уволнен и принуден да напусне града в края на 50-те години на миналия век след скандала, който предизвиква смелата постановка на режисьора Леон Даниел по пиесата "Неспокойни дни" на Борис Илиев.

Младен Киселов завършва режисура при Анатолий Ефрос в съветското драматично учебно заведение ГИТИЗ - Москва през 1968 година и дебютира през същата година с постановката "Домът на Бернарда Алба" от Федерико Гарсиа Лорка в Драматичния театър - Пловдив. След това работи в театрите в Кърджали, в Бургас, в Народния театър за младежта, Народния театър "Иван Вазов". В периода 1977-1982 година е главен художествен ръководител на Държавния сатиричен театър.

Киселов ще бъде запомнен с първата си постановка на "Сако от велур" от Станислав Стратиев.

От 1991 г. Младен Киселов работи в САЩ като педагог и режисьор. Чете лекции в Йелския университет, Ню Хейвън, Кънектикът. Преподава режисура и актьорско майсторство в Драматична школа в Питсбърг.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?