In Memoriam

Почина кинолегендата Омар Шариф

Починал е актьорът Омар Шариф, познат на широката публика с участието си във филма "Лорънс Арабски" и превъплъщението в Доктор Живаго в едноименната лента, носител на Оскар, предаде египетската телевизия, цитирана от световните медии в петък. Шариф беше на 83 години.

През май тази година неговият агент Стив Кенис потвърди, че кинозведата страда от Алцхаймер, а сега съобщи, че Шариф е починал от сърдечен удар в болница в Кайро.

Омар Шариф бе един от малкото арабски актьори с успешна холивудска кариера. Световната слава идва при него след участието му във фирма "Лорънс Арабски" през 1962 г., за което има номинация за Оскар за най-добра поддържаща роля.

Роден като Мишел Шахуб на 10 април 1932 година в заможно семейство в Александрия, Египет, Шариф е заинтригуван от актьорското майсторство докато учи математика и физика в Университета в Кайро.

Преди да реализира актьорската си мечта, той няколко години работи в бащината фирма. През 1954 г. обаче участва във филма "Небето на Ада", заедно с най-известната дама на киното на Близкия Изток Фатен Хамама.

Възпитан като католик, той приема исляма и се жени за Хамама година по-късно. Двамата имат син Тарек, който играе заедно с баща си в "Доктор Живаго" на осемгодишна възраст. Двойката се развежда през 1974 г.

Въпреки славата си на секс символ и желан ерген, той не се жени втори път, заявявайки, че не би могъл да се влюби в друга жена.

В интервю за телевизия "Ал Джазира" през 2007 г. актьорът казва, че е бил невероятно щастлив преди да стане холивудска знаменитост и вероятно е щял да бъде по-щастлив, оставайки в Египет, където вече е бил звезда и е бил доволен от семейния си живот.

"Когато отидох в Америка и станах известен, това ми донесе слава, но и самота и много ми липсваше моята страна, моите хора и семейството ми", разказа тогава Шариф.

След участието си с Питър О' Тул в "Лорънс Арабски" той играе арменския съпруг на с София Лорен в "Падането на Римската империя" през 1964 г., както и югославския любовник на Ингрид Бергман" в "Жълтия ролс ройс" през същата година.

Година по-късно идва участието му в "Доктор Живаго", а неговата невероятна способност са се превъплъщава в различни персонажи се потвърждава с ролята на нацист в "Нощта на генералите", на еврейски комарджия в "Забавно момиче" с Барбра Стрейзънд, на австрийски принц, мексикански селянин и италиански адвокат в следващите му ленти.

Шариф бе познат със страстта си към бриджа, за който е написал редица книги и вестникарски колонки и дори има компютърна игра, наречена на негово име. Комарът е в кръвта му и само за една нощ той губи 750 хил. британски лири, залагайки на рулетка.

"Бих предпочел да играя бридж, отколкото да снимам лош филм", твърдеше той.

Любимо занимание му беше и отглеждането на коне.

Споделяне

Още от Общество

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?