Почина композиторът Найден Андреев

Найден Андреев, сн. БНР

Популярният с естрадните си шлагери от 1970-те и 1980-те години композитор Найден Андреев е починал в неделя на 68-годишна възраст след инфаркт, съобщи БНР, цитирайки семействата на композитора.

 

Двадесет години от творческия живот на Найден Андреев - от 1972 до 1992 г. преминават в БНТ като отговорен и заместник главен-редактор на редакция "Забавна музика". През 1996-1997 година е бил изпълнителен директор на телевизията. Бил е и музикален директор на Вариететно-сатиричния театър в Габрово. След 1997 година е композитор на свободна практика. Той става и член на Националния съвет за музика и на Международната славянска академия със седалище Москва и Ню Йорк, в която е избран за професор през 2003 година.

 

През 70-те и 80-те години се утвърждава сред водещите автори на забавна музика в България и създава шлагери, изпълнявани от Маргарита Хранова, Васил Найденов, братя Аргирови, Лили Иванова и други популярни певци. Композира музика за филми и телевизионни спектакли и мюзикъли.

 

Песните му са многократно награждавани на конкурси и фестивали у нас и в чужбина: "Златният Орфей"; Голямата награда за цялостно творчество (1995); Братислава, Палма де Майорка и др. Песента "Устрем" изпълнена от Маргарита Хранова, е отличена с I награда в Сопот (Полша) и II награда на "Шлагерфестивал" (Дрезден, Германия, 1978).

 

На компактдиск са издадени детските мюзикъли "Червената шапчица", "Котаракът в чизми", "Пепеляшка" и "Снежанка". От 2002 година работи върху мегаспектакъла за солисти, смесен хор и оркестър "Вечните песни на България", припомня националното радио.

Споделяне

Още от България