Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Почина кралят на Саудитска Арабия

Петролната политика на кралството най-вероятно ще остане непроменена

3 коментара
Крал Абдула почина на 90 години Сн.ЕПА/БГНЕС

На 90-годишна възраст преди зазоряване в петък почина кралят на Саудитска Арабия Абдула и на трона се възкачи неговият брат Салман. За нов престолонаследник е определен принц Мукрин ибн Абдул Азиз ал Сауд, полубрат на Абдула.

Смъртта на краля дойде на фона на голяма несигурност на енергийните пазари, белязана от един от най-големите спадове на световните цени на петрола от десетилетие нас. Крал Абдула бе архитектът на настоящата стратегия за запазване на високите добиви на ОПЕК и притискането на производителите извън картела.

След новината за кончината му цените на петрола се повишиха леко, но се успокоиха след като новият крал заяви, че ще следва досегашната политика. Освен това стана ясно, че досегашният саудитски министър на петрола ще запази поста си.

На 31 декември 90-годишният монарх беше приет в болница с пневмония. Кралят е починал в 1 часа в петък (полунощ българско време) и бе погребан още днес следобед в джамия в Рияд. Мюсюлманската традиция повелява мъртвите да бъдат погребвани бързо. От съобщението за смъртта на крал Абдула до погребението му изтекоха по-малко от 15 часа. В Саудитска Арабия, която следва стриктна версия на исляма, традицията повелява изключително скромни погребения, а починалите, дори с кралска кръв, да се погребват в парцели без отличителни знаци.

Абдула се възкачи на трона на 1 август 2005 г. след смъртта на брат си крал Фахд, но на практика управляваше страната от 1995 г. Той е шестият по ред крал на страната и е син на първия монарх Абдул Азиз ал Сауд.

Възрастта и многократните му престои в болница редовно подхранваха слухове във връзка с бъдещото управление на саудитското кралство, което е основен производител на петрол и ключов фактор в близкоизточната политика.

След вестта за кончината на саудитския монарх президентът на САЩ Барак Обама почете паметта му и го нарече ценен приятел и прям и смел ръководител.

Френският президент поднесе съболезнования на саудитския народ и също почете паметта на "държавника, чиято дейност беляза дълбоко историята на страната му".

Руският президент Владимир Путин даде висока оценка за приноса на крал Абдула към справедливото уреждане на арабско-израелския конфликт, отбеляза плодотворния характер на срещите и разговорите си с него.

През 2012 г., след смъртта на престолонаследника принц Найеф, за престолонаследник беше обявен принц Салман ибн Абдул Азиз ал Сауд, който също е полубрат на Абдула.

Новият крал на Саудитска Арабия Салман обеща да не променя политиката на близкоизточната монархия в първото си послание към своите поданици. С божията сила ще останем на правия път, по който нашата страна е вървяла от създаването си от крал Абдул Азиз и по който вървеше през годините на управлението на неговите синове, заяви той.

Новият монарх призова за единство между мюсюлманските и арабските държави и обеща да служи на страната си и да я пази от всякакви злини.

Той обяви, че бъдещ престолонаследник пък става принц Мохамед ибн Найеф ибн Абдул Азиз Ал Сауд, който е досегашен вътрешен министър на Саудитска Арабия. Така нареченият бъдещ престолонаследник поема управление на страната, в случай че кралят или престолонаследникът не са в състояние да изпълняват задълженията си.

Саудитският вътрешен министър е смятан за водеща фигура в кралството в борбата срещу Ал Каида. Терористичната мрежа се опита да го убие през 2009 г.

Крал Салман назначи един от синовете си, Мохамед ибн Салман Ал Сауд, на свое място за министър на отбраната. Досега той оглавяваше кабинета на баща си.

Останалите министри запазват постовете си, в това число тези на петрола, на финансите и на външните работи.

Историята на монархията

Първият крал на Саудитска Арабия е Абдул Азиз, който създава страната през 1932 г. За да затвърди властта на династията си, Ал Сауд сключва бракове с дъщери на местни племенни шефове и така се сдобива с десетки синове. Кралското семейство днес наброява 25 000 членове, от които 200 принцове имат политическо влияние, припомня Франс прес.

След кончината на Абдул Азиз през 1953 г., начело на Саудитска Арабия идва синът му Сауд, когото той е определил за престолонаследник. Новият монарх обаче е обвинен в лошо управление и корупция и е свален от власт през 1964 г. от Съвет на емирите, обединяващ основните членове на кралската фамилия.

Неговият полубрат Фейсал го заменя на престола. Фейсал е архитект на политиката на модернизиране на монархията, но е убит през март 1975 г. от един от племенниците си смятан за душевно неуравновесен.

Полубратът на Фейсал Халед става монарх и властва до смъртта си през 1982 г. Тогава на престола се възкачва Фахд, а през 2005 г. след кончината му на престола идва неговият брат Абдула, който е с две години по-малък от Фахд.

Новият крал

Новият крал Салман ибн Абдул Азиз Ал Сауд има репутацията на неподкупна и честна персона и е известен като уважаван арбитър в лоното на саудитското кралско семейство, отбелязва Франс прес.

Той беше престолонаследник от юни 2012 г., но в последно време излезе на преден план на политическата сцена, като председателстваше често Съвета на министрите на монархията и представяше зад граница крал Абдула, чието здраве беше разклатено. Салман беше първи вицепремиер в саудитското правителство - пост, който се получава едновременно с титлата на престолонаследник. Салман освен това изпълняваше длъжността и на министър на отбраната от 2011 г.

Номер две в саудитското кралство, Салман умножи визитите на Запад и в Азия. Така той искаше да засвидетелства пред международната общност решимостта си да стане крал, твърди Саймън Хендерсън, специалист от по въпросите на Персийския залив към Вашингтонския институт.

Роден в Рияд на 31 декември 1935 г. Салман беше губернатор на столицата на Саудитска Арабия близо 50 години. Този пост му даде опит, посочват експерти. Салман си спечели репутацията на архитект на развитието на този град, построен насред пустинята от династията Ал Сауд. При управлението на Салман Рияд, чието население е от 4,6 милиона души се превърна в мегаполис.

Салман е смятан за относително либерален и би могъл като такъв да възприеме по-реформаторски подход, но в рамките на ограниченията и на червените линии на саудитската система, посочва Джейн Кинъмънт, експерт в института Чатъм хауз в Лондон. Според анализаторката Салман може да има по-конструктивно отношение по въпроса, свързан с нестабилността в региона.

Салман е 25-ият син на крал Абдул Азиз Ал Сауд, основателя на саудитското кралство. Той е част от клана Судаири, съставен от седемте сина от една и съща майка Хаса ибн Ахмад Ал Судаири, фаворитка на първия крал на Саудитска Арабия.

Салман има проблеми със здравето и беше опериран преди пет години от дискова херния. Женен е три пъти. Салман има 10 сина, които все още са живи, сред които най-известният е принцът астронавт Султан ибн Салман, единственият саудитец, който е участвал в космическа мисия, летял е с американската совалка Дискавъри през 1985 г. и който е президент на Комисията по туризъм и антики на кралството. Друг син на Салман - принц Абдул Азиз е заместник-министър на петрола.

Смяната на властта в Саудитска Арабия настъпва във важен момент, в който Близкия изток е обхванат от проблеми, свързани с възхода на Ислямска държава. Саудитска Арабия е най-важният местен съюзник на САЩ и самопровъзгласил се лидер на сунитския ислям, посочва Ройтерс.

Саудитска Арабия притежава над една пета от световните залежи от петрол и в кралството са свещените за мюсюлманите градове Мека и Медина, което дава възможност на Саудитска Арабия да упражнява влияние върху 1,6-те милиарда мюсюлмани по света.

Според грами, разпространени от сайта Уикилийкс през 2007 г . Салман вярва, че демокрацията не е подходяща за консервативното кралство и препоръчва предпазливост в областта на социалните и културните реформи, отбелязва Ройтерс.

Салман и неговото семейство контролират и една от най-големите медийни групи в в арабския свят - Саудитската група за проучвания и маркетинг, издаваща няколко всекидневника.

Престолонаследникът

Новият престолонаследник принц Мукрин ибн Абдул Азиз Ал Сауд, полубрат на Абдула, беше приближен на покойния монарх и се слави като либерал, посочва Франс прес. Роден на 15 септември 1945 г. в Рияд Мукрин е най-младият от 35-те синове на Абдул Азиз, основателя на саудитското кралство. Той е учил във военно училище във Великобритания, преди да се посвети на политиката.

През 1968 г. се дипломира от престижната британска военна академия Крануел, после служи в саудитските ВВС, преди да бъде назначен през 1980 г. за губернатор на Хаел, в северната част на страната, а после и на Медина, в западната част на страната.

През октомври 2005 г. Мукрин е натоварен да ръководи разузнавателните служби.

Мукрин е известен със скромността си и с интереса към проблемите на сънародниците си. Той се интересува и от астрономическите и селскостопанските въпроси и е привърженик на създаване на електронно правителство в ултраконсервативната Саудитска Арабия.

Мукрин е баща на 15 деца, от които 6 момчета. Той има два брака. Противно на Салман Мукрин не е част от клана на судаирите, седемте сина от една и съща майка Хаса ибн Ахмад Ал Судаири. Роден е от йеменска майка и евентуалното му възкачване на престола ще създаде прецедент, защото саудитският крал винаги досега е произхождал от саудитска майка коренячка.

Така че за Саудитска Арабия истинското изпитание ще настъпи при кончината на Салман, смята Фредерик Уери, специалист по Персийския залив в института Карнеги.

Благодарение на международните връзки, заформени по времето, когато беше шеф на разузнаването, принц Мукрин играе роля и във външната политика на монархията, в това число по въпросите, свързани с Афганистан, Пакистан, Йемен и Сирия, твърдят дипломати. Мукрин е известен с враждебността си към Иран, която е заявявал открито. Между Иран и Саудитска Арабия има историческо съперничество, което се обостри от регионалните амбиции на Ислямската република.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Pilgrim
  #3

  Отишъл при Алаха на преклонна възраст- там има ли рай или ад с чистилище? Той сигурно има още 5-6 официални братя да го наследят и 100ина синове с незнайни майки.

 2. Kiril Kovatchev
  #2

  Нищо няма да се промени със смърта на този старец, просто друг старец ще се възкачи начело. Геронтофилското управление на Саудистка Арабия напомня на геронотофилското управление на Съветския Съюз. Спомням си колко глупаво безпомощни изглеждаха червивите червени старци когато промените ги пометоха. Вероятно нещо подобно ще се случи и на саудистките старци, само дето по стар арабски иширет ще е съпроводено от по-голяма дандания.

 3. Bлaдo
  #1

  Интересно ми е колко ще скочи цената на нефта, ако Путин ... се махне нЕкак си...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.