Почина Курт Валдхайм, австрийски президент и бивш генерален секретар на ООН

На 88 години почина бившият президент на Австрия и бивш генерален секретар на ООН Курт Валдхайм, предадоха в четвъртък световните агенции, цитирани от БТА.

От 1986 г. до 1992 г. Валдхайм беше президент на Австрия, а в периода 1971-1981 г. - генерален секретар на ООН. Бляскавата му кариера на дипломат беше помрачена от разкритията за миналото му като офицер от хитлеристката армия на Балканите, което той беше скрил, припомня Франс прес, разпространявайки съобщението за смъртта на Валдхайм.

Той е роден на 21 декември 1918 г. близо до Виена. Учи право във Виена и завършва Академията за подготовка на дипломатически кадри. 

През Втората световна война е мобилизиран във Вермахта и изпратен на Източния фронт, където е ранен. В резултат на това е зачислен през 1942 г. към щаба на командването на германската армия на Балканите. През този период вероятно е бил замесен в издевателства срещу югославски партизани и депортиране на евреи от Солун, посочва Франс прес.

След войната, през 1955 г., Валдхайм става първият представител на Австрия в ООН, а от 1972 до 1981 г. е генерален секретар на световната организация. Междувременно е бил посланик на Австрия в Канада.  

През 1972 г. се явява на президентските избори в Австрия, но губи. През 1986 г. отново се кандидатира за президент, подкрепен от консервативната партия, в която не членува. Тогава австрийски седмичник публикува документи, доказващи принадлежността му след 1938 г. към нацистките щурмоваци SA (Щурм Абтайлунген). Следва порой от разкрития, на които Курт Валдхайм отвръща, че е бил само военен, без право да взима решения. На 8 юни същата година е избран за президент на Австрия.

По време на мандата си е изтикан встрани от дипломатическата сцена, а американското правосъдие го включва в списъка с лица, нежелани на територията на САЩ. Единствено арабските страни, някои комунистически държави като СССР и Полша, Ватикана и германският канцлер Хелмут Кол го подкрепят за австрийския президент. През 1988 г. международна комисия от историци го оневинява по обвиненията във военни престъпления, но изтъква, че е знаел какво се случва. 

След изтичането на президентския си мандат през 1992 г. Валдхайм се оттегля от политиката.

Практикуващ католик, Курт Валдхайм е награден през 1994 г. от името на папата за дейността си в ООН. Носител е и на много награди на други страни.

В четвъртък следобед в знак на траур в Австрия бяха свалени наполовина знамената на държавните сгради.

Споделяне

Още от Европа