Почина легендарният джаз саксофонист Петър Петров - Парчето

Петър Петров – Парчето

Легендарният саксофонист Петър Петров – Парчето, който е и един от основоположниците на българския джаз, е починал на 80-годишна възраст в родния си град Русе, чиято музикална емблема бе десетилетия наред. Това съобщиха от русенския Клуб на дейците на културата в петък.

Парчето бе дългогодишен солист на Русенската филхармония, а колоритните му джаз изпълнения със саксофона радваха не само местните почитатели на този стил музика.

"Той даде живота си за това дело и запали хората да слушат тази музика", каза Диана Ковачева от Клуба на дейците на културата в Русе.

Роденият през 1932 година музикант отбеляза 80-годишния си юбилей в края на ноември миналата година по време на Националната джаз среща в Русе и специално за бенефиса пристигна най-популярната българска джаз певица Йълдъз Ибрахимова.

“Артистичното присъствие на Петър Петров – Парчето ще остане завинаги в сърцата на неговите приятели, колеги и поколения почитатели на музиката и джаза“, пише в разпространения по-късон некролог от Министерството на културата.

"Напусна ни един изтъкнат творец, една от легендите на българското джазово изкуство. Той бе сред най-обичаните творци на българската популярна музика. През целия си живот Петър Петров отдаде на музиката талант, любов и вдъхновение. Творческият му принос за българската култура отрежда мястото му сред личностите, издигнали авторитета на българското музикално изкуство", посочва ведомството.

Музикантът е носител на много музикални и специални награди, сред които и тази на родния си град, чийто почетен граждан бе.

Споделяне

Още от