Почина легендарният наемник Боб Денар

Почина легендарният наемник Боб Денар

На 79-годишна възраст почина легендарният френски наемник Боб Денар, който е участвал в безброй вражески конфликти в Африка и Азия. Денар, който беше болен от Алцхаймер, е починал в събота, съобщи Франс прес, като се позова на членове на семейството му.

Боб Денар с истинско име Жилбер Буржо, започва кариерата си на наемник през 1961 година, след като служи първо във френската армия, а после за кратко в мароканската полиция. Той и участвал в бойни операции в Зимбабве, Нигерия, Бенин, Габон, Ангола, Заир, Йемен и Иран.

Особено активно Денар е действал на Коморските острови, където е извършил четири пъти държавен преврат. Многократно Денар е заявявал, че се е ползвал с подкрепата на френските тайни служби.   

През 1993 г. Денар е осъден на пет години затвор условно заради опита му да организира преврат в Бенин през 1977 г. През 2006 г. френски съд му дава същото наказание за участието му в преврата на Коморските острови през 1995 г.

През юли 2007 г. Апелативният съд преразглежда решението по делото за преврата на Коморските острови и присъжда на Денар една година ефективно изтърпяване на наказанието в затвор, три години изпитателен срок и глоба от 100 хил. евро. Назначена е и експертиза, която да установи може ли здравето на Денар да позволи изтърпяването на присъдата.  

 

Споделяне

Още от Свят