Почина легендарният Рей Манзарек от "The Doors"

Манзарек по време на изпълнение през 2007 г.

На 74-годишна възраст почина легендарният кийбордист Рей Манзарек, съосновател на американската психеделик-рок група "The Doors", предадоха световните агенции във вторник.

Манзарек е починал в клиника в Розенхайм, Германия, заобиколен от своето семейство. Там той е провеждал лечение от рак на жлъчните пътища.

 

"Научих с дълбока тъга за смъртта на моя приятел Рей Манзарек", каза в изявление китаристът на легендарната група Роби Кригър.

 

"Щастлив съм, че имах възможността да свиря песни на "The Doors" с него през последното десетилетие. Рей бе огромна част от моя живот и винаги ще ми липсва."

 

Певецът Джим Морисън и студентът по филмово изкуство Рей Манзарек основават "The Doors" през 1965 гoдина след случайна среща на плаж в Лос Анджелис. Легендарният кийбордист стои в основата на хитове като "Break On Through to the Other Side" и "Light My Fire". Звученето на електрическия му орган и уникалният глас на Морисън помагат на бандата да окаже особено блус и джаз влияния върху рокендрола по онова време. Групата записва осем албума и продава 100 млн. копия от тях в периода 1967 - 1972 г., но след смъртта на Морисън спира работа. Ерата на "The Doors" се възражда след заснетия от Оливър Стоун едноеменен филм през 1991 г. Две години по-късно бандата влиза в Залата на славата на рокендрола, а през 2003 г. Манзарек и Кригър влязоха в битка с барабаниста на "The Doors" Джен Денсмор за правото двамата да се съберат отново с името на старата банда, на накрая направиха турне като самите себе си.

 

Манзарек е роден през 1939 г. в Чикаго в семейството на полски имигрант. Освен кийбордист, той е още певец, продуцент, автор на песни и филмов режисьор.Написал е две новели и на мемоарите през 1998 г. "Light My Fire: My Life with The Doors."

Споделяне

Още от Общество