Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Почина лидерът на Северна Корея Ким Чен Ир

Желязна ръка, глад и ядрени амбиции белязаха управлението му

47 коментара
Почина лидерът на Северна Корея Ким Чен Ир

Смъртта на севернокорейския лидер Ким Чен-ир поставя началото на нов и потенциално опасен период на преход и нестабилност за Северна Корея и североизточна Азия, давайки в същото време известни надежди за подобряване на отношенията на Пхенян със САЩ и Южна Корея.

Севернокорейската държавна телевизия съобщи за смъртта на 69-годишния лидер на комунистическата страна, а неговият син Ким Чен-ун бе незабавно обявен за "великия наследник". Въоръжените сили в съседната Южна Корея бяха приведени в състояние на повишена бойна готовност.

Просълзен телевизионен говорител, облечен в черно, съобщи в понеделник по държавната телевизия, че Ким Чен-ир е починал в събота, докато пътувал с влак, от "физическа и умствена преумора по време на инспекционна обиколка". Малко по-късно държавната агенция КЦТА уточни, че Ким е получил масиран инфаркт във влака.

Извършената в неделя аутопсия е потвърдила причината на смъртта.

Синът на лидера Ким Чен-ун, който е обявен за негов наследник, ще оглави комисията по погребението, което ще бъде на 28 декември. Средствата за масова информация на Северна Корея за първи път нарекоха "велик вожд" Ким Чен-ун, най-младия син и наследник на починалия Ким Чен-ир.

 

През целия ден се излъчват сцени на демонстративна обществена скръб по починалия лидер.

 

Смята се, че Ким е претърпял инсулт през 2008 г., но изглеждаше сравнително жизнен на фотографиите и видеозаписите от неотдавнашните му визити в Китай и Русия и многобройните му пътувания из страната, които бяха документирани грижливо от държавните медии.

 

Предполага се, че лидерът на затворената тоталитарна държава, който се славеше с пристрастието си към пурите, коняка и кулинарните специалитети, е страдал от диабет и сърдечно-съдово заболяване.

 

Риск от нестабилност в преходния период

 

Вестта за кончината на Ким Чен-ир идва в момент, когато Северна Корея се подготвя за предаване на властта по наследство. Ким Чен-ир наследи властта от своя баща - издигнатия в култ основател на КНДР Ким Ир-сен, който почина през 1994 г.

 

През септември 2010 г. Ким Чен-ир обяви, че неговият трети син Ким Чен-ун ще го наследи, назначавайки го на високи постове.

 

Макар че планът за наследяването бе готвен месеци наред, внезапната смърт на Ким Чен-ир не даде достатъчно време на Ким Чен-ир, който е на 27 или 28 години, да развие силен властови ресурс.

Анализатори смятат, че рисковете от нестабилност в преходния период са високи.

Според досегашните експертни оценки, най-вероятният сценарий за колапс на Северна Корея бе сценарият за внезапна смърт на Ким Чен-ир, коментира проф. Виктор Ча от Джорджтаунския университет пред "Уолстрийт джърнал". Сега сме в точно такъв сценарий, допълва той.

За да задържи властта, семейството на Ким трябва да работи много тясно със севернокорейската армия.

Макар севернокориейските медии да отбелязват известни военни умения на "великия наследник", не е ясно доколко той е възприет като реален авторитет от военните ръководители. Освен това в общество, където авторитетът се свързва с възрастта, младежката възраст на Ким Чен-ун не работи в негова полза.

Като друг проблем се изтъква фактът, че за разлика от 1994 г., сега условията не са толкова благоприятни за фамилно наследяване на властта. В момента Северна Корея е много по-бедна и много по-нестабилна. Между два и три милиона души загинаха от глад между 1995-97 г. През последните години жителите на затворената комунистическа страна научиха повече за външния свят благодарение на нарасналата употреба на мобилни телефони и DVD.

 

В същото време Ким Чен-ир успя сравнително неотдавна да обнови ръководството на висшите държавни и партийни органи, да стабилизира политическата система и да създаде кръг от най-близки съветници, които трябва да помогнат на младия лидер.

 

Възможно е да се разиграе сценарий, подобен на този при предаването на властта през 1994 г., когато Ким Чен-ир, спазвайки конфуцианските традиции, е спазвал тригодишен траур след смъртта на баща си, чисто външно е избягвал да демонстрира ръководните си функции, възлагайки ги на други ръководители.

 

В момента обстановката в Северна Корея е "тиха и спокойна", но жителите на Пхенян се събират около портретите на покойния лидер на страната Ким Чен-ир. Това съобщи японската агенция Киодо, като се позовава на дипломатически източник в Пхенян.

 

След като в понеделник официално обяви новината за смъртта на Ким Чен-ир, същия ден Северна Корея извърши пробно изстрелване на ракета с малък обсег от източния си бряг. Южнокорейската осведомителна агенция Йонхап цитира неназован южнокорейски служител, според когото изстрелването не е свързано с разпространяването на новината за смъртта на Ким.

 

Старият Ким отдал живота си за идеите чучхе

 

Ким Чен-ир отдаде целия си живот, "за да осъществява революционния курс на идеите чучхе, денонощно и енергично работеше за процъфтяването на социалистическата ни родина, за щастието на своя народ, обединението на Корея и за общата независимост". Това се казва в съвместно обръщение на ЦК на Корейската трудова партия, нейния Централен военен комитет, президиума на Върховното народно събрание и Кабинета на министрите на Северна Корея, излъчено днес в емисиите на Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА).

 

Ким Чен-ир е наречен "велик човек", "изтъкнат мислител и теоретик", "водел страната по победоносния път на развитието и революцията". Той превърнал КНДР "в непобедима политическа и идеологическа сила, притежаваща ядрено оръжие".

 

Ковчегът с тялото на Ким Чен-ир ще бъде изложен за поклонение в мемориалния комплекс Кумсусан. В същия мемориален комплекс, наричан в страната "дворец на скръбта", се намира саркофагът с тялото на първия лидер на севернокорейската държава Ким Ир-сен, провъзгласен за вечен президент на страната. В една от залите са изложени наградите на покойния, мантии и дипломи на университетите, които са го удостоили с титлата доктор хонорис кауза. Ким Ир-сен е имал отличия от над 80 държави. В друга зала посетителите могат да разгледат един от вагоните на влака, с който корейският лидер е извършвал многобройните си обиколки из страната, както и служебния му мерцедес.

 

Построен през 1977 г., Кумсусанският дворец е бил използван от Ким Ир-сен като резиденция, в която е приемал лидери на чуждестранни държави, провеждал е съвещания и срещи с партийни и стопански дейци. Там са се намирали и личните покои на севернокорейския лидер.

 

След смъртта на Ким Ир-сен на 8 юли 1994 г. дворецът с фантастична бързина бе преустроен и превърнат в гробница още на другата година.

 

Светът приема предпазливо смъртта на Ким Чен-ир

 

Правителствата по света приемат смъртта на севернокорейския лидер с предпазлив оптимизъм, разглеждайки я като фактор, който може да дестабилизира региона, но и като възможност за ново начало в дипломацията, съобщи Асошиейтед прес.

 

След съобщението за смъртта на Ким Чен-ир Южна Корея постави въоръжените си сили в повишена бойна готовност, а президентът свика извънредно заседание на съвета за национална сигурност, съобщи агенция Йонхап. Според агенцията засега не се наблюдава раздвижване на войски на севернокорейска територия. Южнокорейският президент И Мюн-бак призова за спокойствие.

 

Американският президент Барак Обама е информиран за съобщенията, свързани със смъртта на севернокорейския лидер Ким Чен-ир, и американски представители поддържат непрекъснат контакт със съюзниците си в Южна Корея и Япония. "Оставаме ангажирани със стабилността на Корейския полуостров и със свободата и сигурността на нашите съюзници," заяви в писмена декларация говорителят на Белия дом Джей Карни.

 

Смъртта на стария Ким налага пауза в преговорите между Северна Корея, САЩ и Южна Корея, които бяха стигнали до известен напредък.

В последните седмици САЩ постигнаха споразумение с Пхенян да бъде възобновено издирването на останки на американски и съюзнически пленници в Северна Корея по време на Корейската война от 1950-те години. Тази седмица американски дипломати трябваше да се срещнат със севернокорейските си колеги в Пекин за нов кръг от преговори за подновяване на американските помощи от храни за комунистическата държава.

 

Европейският съюз реагира предпазливо на новината, обявявайки, че "следи ситуацията отблизо".

 

"ЕС следи ситуацията отблизо и поддържа контакт със своите стратегически партньори с оглед обмена на оценки за възможните заключения”, се казва в кратко изявление на говорител на еврокомисаря по външната политика Катрин Аштън.

 

Британският външен министър Уилям Хейг изрази своите съболезнования, но каза, че "това може да е повратна точка за Северна Корея", където лидерският пост преминава към Ким Чен-ун. Хейг призова Пхенян да "предприеме необходимите стъпки" за подновяване на международните преговори, целящи да сложат край на севернокорейската програма за ядрено оръжие.

 

Френският външен министър Ален Жупе изрази надежда, че един ден народът на Северна Корея ще възвърне свободата си.

"Смъртта на един човек никога не е радостно събитие, но страданието на един народ е по-важно", каза Жупе.

 

Руският президент Дмитрий Медведев изпрати до Ким Чен-ун съболезнования във връзка с кончината на баща му.

 

"Русия разчита смъртта на Ким Чен-ир да не се отрази на развитието на приятелските отношения със Северна Корея. КНДР е наш съсед, поддържаме добри приятелски отношения. Безспорно разчитаме, че загубата, сполетяла севернокорейския народ, няма да се отрази върху по-нататъшното развитие на приятелските отношения помежду ни", заяви пред журналисти външният министър на федерацията Сергей Лавров.

 

Китай, който е ключов съюзник на КНДР, изрази съболезнования за кончината на Ким и го определи като "велик водач".

 

Ким Чен-ир – желязна ръка, глад и ядрени амбиции

 

Ким Чен-ир управляваше Северна Корея с желязна ръка от 1994 г. насам, но оставя на сина си, обявен вече за наследник, една издъхваща икономика в държава, заплашена от гладна смърт поради редовния недостиг на хранителни продукти, отбелязва Франс прес.

 

Ким Чен-ир успяваше да задържи властта с помощта на пропагандата, развихрения култ към личността си, послушната войска и трудовите лагери в страната.

 

Той опроверга прогнозите, че режимът ще се срути, след като в началото на 90-те пресъхна потокът от съветска помощ. В края на това десетилетие настъпи глад, който уби един милион души. При все това Ким си остана "любим ръководител" и продължи програмата за производство на атомно оръжие; после бяха извършени и два ядрени опита - през октомври 2006 и май 2009 г.

 

Биографията на вожда, станала част от местните легенди, винаги е била държавна тайна.

 

Издигнал се по стъпките на баща си в комунистическата номенклатура, Ким Чен-ир е роден според пропагандата на 16 февруари 1942 г. - събитие, озарено от двойна дъга и нова звезда на небето. В някои съобщения обаче срещаме датата 1941 г. Появил се на бял свят в подножието на планината Пектусан, където се издига най-високият връх в страната (2744 метра). Това е родината на цяла Корея, казват местните хора и я тачат като свещена планина.

 

Повечето историци смятат, че Ким е роден в Русия - в лагер, където са обучавани партизани комунисти. Баща му Ким Ир-сен ръководел оттам съпротивата срещу японските окупатори чак до 1945 г.

 

Завършил политикономия, младежът изкачва стъпалата на номенклатурната стълбица в недрата на Корейската трудова партия и стига до върховете на властта. Занимава се по-специално с пропаганда.

 

Посочен за приемник на баща си, той поема официално кормилото на властта три години след смъртта на Ким Ир-сен.

 

Обвиняват го, че е организирал атентата в Янгон (Мианма) през 1983 г., при който загинаха 17 южнокорейци, и свалянето на самолета на (южнокорейската, б. р.) "Къриън еърлайнс" през 1987 г., месеци преди Олимпийските игри в Сеул.

 

През март 2010 г. нареди да бъде торпилирана южнокорейска корвета, с което предизвика

смъртта на 46 моряци и си навлече вълна от санкции. Независимо от изводите на международното разследване Северна Корея отхвърли всякаква отговорност за станалото.

 

Освен това, "любимият ръководител" знаеше твърде добре как да вдига залозите в международните преговори, водени от 2003 г. с цел да убедят Пхенян да се откаже от ядрените си амбиции.

 

Той редовно тръшваше вратата на шестстранните дискусии между двете Кореи, Китай, САЩ, Япония и Русия и се подигра с международната общност, осъществявайки първия си ядрен опит на 9 октомври 2006 г..

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

47 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Стамбо
  #47

  А, бе, как забравих!... гоцэ сырыщныка дали ще присъства лично на траурната церемония, или само ще изпрати съболезнователно писмо и ще въздъхне скришом за своя идеологически събрат. Че като гледам, останаха по света още само той –1 месец, Лукашенко, Кастро и Чавес /ама и те взели-дали/... Но пък-гледай шанс- гоцэ може сега да се кандидатира за президент на КНДР. На всички изисквания отговаря.

 2. Анонимен
  #46

  В разрез с общото мнение на форума ще посоча няколко факта:
  Северна Корея притежава ядрено оръжие.Строи ядрени реактори,ракети,прави опити да изстрелва спътници и т.н. Коя изостанала държава може да си позволи това? Цената сигурно е висока,но те разчитат на собствените си възможности и го постигат.
  Преди години по Дискъвъри показаха филм за футболната команда на Северна Корея участвала в световното първенство в Лондон.Филмът беше английски и част от него беше заснет в КНДР. Показаха цялата

 3. Анонимен
  #45

  Преди много време бащата на покойника беше забелязал, че животните пасат трева, която никне много на корейския полуостров и беше заповядал на северно корейската академия на науките да разработи технология за да могат и хората да ядат това национално богатство. Макар и с много мъки те обаче не успяха да научат хората да пасат райграс /колко жалко/ а си искат ориз и месо и оттогава там си е хроничен глад. В една особено тежка реколта все пак покойния иска помощ и Южна Корея им праща безвъзмездно няколко

 4. И.Иванов, Швеция
  #44


  ТЕАТЪРЪТ Е ОЧЕВИДЕН !

  """ През целия ден се излъчват сцени на демонстративна обществена скръб по починалия лидер. """

  За човек, живял в подобен комунизъм, нагласеността и неспонтанността на организирания национален рев, са познати и очевидни.

  На 05.03.1953 г., след като сирените в София виха на умряло цял час от 12:00 до 13:00 часа, "завуч"-ът (завеждащият учебната част - ръката на БКП и милицията в училищата) ни изкара и ни строи всички нас, учещи следобяд - деца от забавачните и първите до

 5. Анонимен
  #43

  Интересни факти и два въпроса с повишена трудност за червенотиквеници: Северна Корея е била изпратила хиляади лекари и медицински сестри в Либия, да печелят като роби валута за режима. Това звъчи ли ви позанто? Сега след падането на Кадафито тези медицински кадри са останали без работа. Обаче, комунистическия режим не е съгласен по никакъв начин тези корейци да се върнат в Северна Корея. Познайте защо?

 6. Анонимен
  #42

  Почти по едно и също време умряха Вацлав Хавел и тоя зомбиран отвратителен гном. Това не е ли подигравка на съдбата?

 7. Анонимен
  #41

  М.Н. Предлагам осъвременяване на лафа "кралят умря, да живее кралят". Спокойно може да бъде "великият червен вожд, учител и бащица умря, да живее новият велик вожд, учител и бащица". А за дяволите в пъкъла се очертава работа по приемането на новопредставления раб Божий!

 8. Анонимен
  #40

  По Коледа винаги стават хубави неща!Бандата на червените престъпници в световен мащаб перманентно намалява само у нас в Абсурдистан е константа - само си сменят кожите. Да живее чалгата! НАРОДЕ!! Луцифер

 9. Стамбо
  #39

  Чудесна новина! По-хубав политически подарък преди Коледа-здраве му кажи! Да ври в пъкъла този най-долен комунистически изверг барабар с татко си, но дано скоро в компанията им цъфне и Кастро! Поздравяваме изстрадалите севернокорейци със смъртта на техния палач и дано намерят сили да смъкнат тиранията окончателно. И да прочистят страната си от червената чума. Без милост! После-те си имат Юга, да не ги мислим...

 10. Анонимен
  #38

  Току виж повлекал крак

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.