Почина машинистът, ранен при сблъсъка на влак и снегорин

Четиридесетгодишният машинист от Дупница Бисер Георгиев, който пострада при катастрофата на влак със снегорин в София, е починал. Това съобщи във вторник ръководителят на район Дупница към Локомотивно депо-София Теменужка Благоева, цитирана от "Фокус".

По думите ѝ всички колеги на Георгиев са потресени от историята около трагичния инцидент. Още рано сутринта към София са заминали 20 служители от депото, за да даряват кръв за спасяването на колегата си.

Машинистът е втората жертва на сблъска между товарен влак и снегорин на жп прелез в София в понеделник около 5 часа сутринта. На място загина шофьорът на снегорина. Помощник-машинистът е с леки травми.

Между различните ведомства и собственика на снегопочистващата машина - фирма "Титан Чистота София" възникна задочен спор за причините за тежкия инцидент. Първоначално от Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) съобщиха, че снегоринът е минал през спуснатата бариера.

От БДЖ пък казаха, че шофьорът на снегорина е предприел неправомерно пресичане на железопътния прелез "Летоструй". Прелезът бил с редовно задействана сигнализация и спуснати бариери, посочиха от дружеството.

От "Титан“ обаче оспориха това твърдение, като казаха, че семафорите на прелеза не са работили. От фирмата допълниха, че разполагат със "снимков материал, в който се вижда, че служители на железопътната компания ремонтират семафорите след инцидента, включително прокарват захранване към тях“.

Междувременно от Столична община съобщиха, че кметът Йорданка Фандъкова иска съвместна проверка с транспортното министерство на състоянието на всички жп прелези на територията на столицата.

Кметът настоява експертите на общината и министерството да проверят изправността на съоръженията и на инфраструктурата, както и да набележат допълнителни мерки с цел да не се допускат инциденти.

Споделяне

Още от България