Почина математикът акад. Благовест Сендов

Сн. БГНЕС

В неделя на 87-годишна възраст е починал известният български математик акад. Благовест Сендов, съобщи Българската академия на науките (БАН). Той бе професор по числени методи в Софийския университет "Св. Климент Охридски", бивш ректор на университета и председател на БАН.

Благовест Сендов е роден на 8 февруари 1932 г. в Асеновград. През 1956 г. завършва висшето си образование в Софийския университет, специализирал е изчислителна математика в Лондон и Москва. Автор е на над 200 научни публикации в областта на математиката и компютърните науки.

Акад. Сендов е много известен с образователния експеримент "Проблемна група по образованието", наричан разговорно "Сендовската система". Експериментът е иницииран, докато Сендов е ректор на Софийския университет.

Проф. Сендов формулира експериментално обучение, въведено в 30 училища през 1979 г. То предлага съвсем нови образователни методи, а учебниците са илюстрирани от Доньо Донев.

Част от изучаваните предмети са обединени, например предметът "Природа" обединява изучаването на Биология, Химия, Физика и География, а "Чета, пиша, смятам" – Математика, Български език и Литература. От пети клас се учи програмиране.

Обучението на учениците се провежда целодневно, а революционно за онова време е предложението до 5 клас учениците да не бъдат оценявани писмено. Образователен процес е замислен с цел демократизация на обучението, което да преминава с лекота под формата на игра и забавление. Проектът обаче среща неодобрение, а заради включените произведения на Джани Родари е наречен "прозападен". В крайна сметка "Сендовската система" е изоставена.

Макар да е безпартиен, Благовест Сендов е избиран за народен представител още по време на тоталитарния строй. От 1986 г. е заместник-председател на Съвета за духовно развитие при Министерския съвет, както и председател на Съвета за наука.

След промените той беше председател на Народното събрание от 1995 до 1997 по време на кабинета на Жан Виденов, а от 1997 до 2004 г. е зам.-председател на парламента. Сендов е бил посланик в Япония и Филипините.

Споделяне

Още от България