Почина момчето от Разлог, върху което се стовари футболна врата в училище

Почина момчето от Разлог, върху което се стовари  футболна врата в училище

Осмокласникът, върху който падна необезопасена футболна врата в Разлог, е починал тази нощ в "Пирогов”, съобщиха в неделя от болницата.

Атанас беше в критично състояние няколко дни, след като върху него се стовари желязна футболна врата. Изясняването на инцидента продължава, като се предполага, че става въпрос за нещастен случай.

Атанас Мишков е бил ученик в 8 клас на основно училище "Никола Парапунов", както и една от волейболните надежди на своя град. На фаталния за него 2 декември в час по физическо възпитание той за първи път играл футбол със съучениците си на спортната площадка в училището. Свидетели на инцидента с падналата върху Атанас желязна футболна врата са станали само неговите съученици, защото учителят по спорт Иван Дудев заедно с останалата част от класа по това време били във физкултурния салон.

Според съучениците на Атанас футболната вратата много лесно се мести.

След оказаната му спешна помощ момчето е било транспортирано в "Пирогов" в кома и с тежки травми на черепа и мозъка, където лекарите са се борели за живота му.


Спешно е била свикана комисия от общината и Регионалния инспекторат по образование, откъдето са констатирали, че липсват конструктивни елементи от футболната врата, както и стоманените въжета, с които тя е била закрепена за оградата на спортната площадка.

Полицията е иззела вратата като веществено доказателство, а прокуратурата в града е образувала досъдебно производство по случая.

По информация на директора на училището спортното съоръжение се е използвало и от жители на Разлог, не само в извънучебно време, както е разпоредено, но и по време на училищни занимания.

След тежкия инцидент Министерството на образованието разпореди повсеместна проверка на спортните съоръжения във всички училища.

Със заповед на кмета на Разлог утре в града е обявен ден на траур.

Инцидентът с 14-годишния Атанас не е прецедент.

Миналата година 10-годишно момиче беше прието в болница с тежка черепна травма, след като въже на чисто нова люлка в столицата се скъса.

През юни 2013 г. 6-годишно момче от Велико Търново почина, след като зле закрепена футболна врата падна върху него и го уби на място.

По-късно стана ясно, че на игрището е била върната метална рамка, премахната именно защото е опасна за децата.

През май същата година друго дете загина след токов удар от скъсани проводници, паднали върху ограда.

Почина момчето, което пострада тежко преди няколко дни в училище в Разлог, когато футболна врата в двора на учебното заведение се стовари върху него.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?