Почина най-богатата азиатка и остави 4,2 млрд. долара

Почина най-богатата азиатка и остави 4,2 млрд. долара
На 69-годишна възраст в Хонконг почина най-богатата жена в Азия – Нина Вонг, съобщиха информационните агенции. Тя бе председател на управителния съвет на гигантския концерн за недвижими имоти Chinachem, притежаваше състояние за 4,2 млрд. долара и заемаше 154-то място по богатство в света в класацията на списание “Форбс”.

Нина Вонг бе известна със своята ексцентричност. Въпреки възрастта си тя се обличаше като малко момиченце с плитки и къси полички и се хвалеше с пестеливостта си. Тя твърдеше, че на месец харчи за себе си 385 долара, но това не ѝ пречеше на светски събития да се появява в свръхскъпи тоалети в обкръжението на 50 телохранители.

Кариерата ѝ на милиардер започва преди 16 години, когато през 1990 г. мъжът ѝ – Теди Вонг - изчезва безследно. Версиите са, че е отвлечен, защото 7 години по-рано – през 1983 г. той е бил похитен с цел откуп, но жена му енергично решила проблема, като платила без пазарлък на похитителите 11 млн. долара.

Според разпространените тогава сплетни, когато се върнал вкъщи, Теди Вонг побеснял, щом научил за размера на платения откуп.

При второто изчезване на милиардера на госпожа Вонг не ѝ се наложило да плаща. Тогава по мистериозен начин тя получила от него собственоръчно завещание, в което я правел своя наследница. Това не попречило 9 години Нина Вонг да доказва правата си, оспорвани от свекърва ѝ. Едва през декември 2005 г. тя встъпила в пълноправно владение на бизнесимперията на мъжа си.

Споделяне

Още от Свят