Почина най-дълго управлявалия монарх в света - кралят на Тайланд

Пумипон Адулядет

Кралят на Тайланд Пумипон Адулядет - най-дълго управлявалият монарх в света - почина на 88-годишна възраст, съобщи дворецът, цитиран от световните агенции.

"Той почина в мир в болницата Сирирадж", се казва в дворцовото комюнике. Пред здравното заведение са се събрали стотици симпатизанти на краля, който през по-голямата част от последното десетилетие бе лекуван от редица болести.

Въпреки че лекарите направиха всичко по силите си, състоянието на краля така и не се подобри, допълва дворецът.

Пумипон, който се възкачи на трона на 9 юни 1946 г., бе възприеман като обединяващо звено в политически разделената страна в продължение на седем десетилетия.

Премиерът на Тайланд ген. Прают Чан-оча обяви едногодишен траурен период. През следващите 30 дни обществените сгради ще бъдат с наполовина спуснати знамена, държавните служители са призовани да ходят облечени в черно цяла година, а хората - да не организират никакви тържества през следващия месец, предаде ДПА.

Министър-председателят заяви, че смъртта на Пумипон е най-голямата загуба, която Тайланд е претърпявал от кончината на неговия брат, крал Рама Осми, през 1946 година.

"Седемдесетгодишното царуване на Пумипон приключи", каза Прают Чан-оча, който завзе властта в Тайланд през 2014 г. с военен преврат.

Премиерът каза, че Пумипон е избрал своя наследник още през 2002 г. и че правителството ще информира парламента за неговия избор, предаде Ройтерс. Той не назова по име наследника, но най-вероятно става дума за 64-годишния син на покойния крал, принц Маха Ваджиралонгкорн.

Ройтерс допълва, че коронация може би няма да има до края на траурния период.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?