Почина най-дебелата американска котка

Почина най-дебелата американска котка

В Санта Фе, щата Ню Мексико, почина котката по прякор Мяу, която беше обявена за най-дебелата котка в САЩ и вероятно в целия свят, съобщи MSNBC. 18-килограмовото животно е починало в събота на 5 май, но служителите на центъра, където Мяу е живял последните няколко седмици, съобщили за смъртта му във вторник.

Като причина за смъртта на Мяу се сочи белодробна недостатъчност. Котката е била едва на две години и малко преди смъртта си Мау бил сложен на диета за намаляване на теглото. Очаквало се, че след като отслабне, ще му намерят нови стопани.

Историята на бяло-рижият котарак попадна в пресата през април 2012 г., когато той е настанен в приюта. Предишната му стопанка, 87-годишна пенсионерка, го предала на грижите на специалистите, тъй като сама вече не могла да му осигури нужното внимание. Служителите на приюта разпространили снимки на котката, след което почнали да канят Мяу на различни представления, в хода на които телевизионните зрители се запознавали отблизо с домашния любимец.

Наскоро Мяу беше подложен на строга диета и даже отслабнал няколко килограма, но на фона на общото затлъстяване котката развила белодробна недостатъчност. От приюта казват, че са успели да се привържат към милото и добро животно и благодарят на всички, които са се интересували от историята на дебелия котарак, като по този начин изострили вниманието на стопаните към темата за излишните килограми сред животните.

Официално Мяу не е бил признат за най-дебелия котарак в света – Книгата на рекордите на Гинес отказва да признае подобно постижение, за да не прекаляват собствениците на домашни животни с прехранването на любимците си с надеждата да попаднат в книгата. Преди отмяната на подобни рекорди за най-дебел котарак беше признат австралийският котарак Химми. Той тежал 21.3 килограма.

Споделяне

Още от

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?