Почина най-известният абат във Франция

Почина най-известният абат във Франция
На 94-годишна възраст в парижката клиника "Вал дьо Грас" почина френският абат Пиер, широко известен с дейността си в защита на бедните и бездомните във Франция, предаде Франс прес в понеделник, цитирана от БТА.

Абат Пиер е бил приет в клиниката на 18 януари заради остър бронхит. За кратко състоянието му се подобрило, но тази нощ той е получил усложнения вследствие на белодробната инфекция и е починал в 05,25 ч. местно време.

Френският президент Жак Ширак изтъкна, че целият френски народ скърби заради новината за смъртта на абат Пиер.

"Франция загуби една значима фигура, едно въплъщение на съвестта и на добротата", се казва в изявление на Елисейския дворец.

Абат Пиер, чието истинско име е Анри Груе, е роден на 5 август 1912 г. в Лион. След като учи при йезуитите, той става член на Ордена на монасите-капуцини и през 1938 г. е ръкоположен за свещеник. Първо е викарий на базиликата "Сен Жозеф" в Гренобъл, а после на гренобълската катедрала.

По време на окупацията през Втората световна война преминава в нелегалност и помага на евреите. Заловен е от германците през 1944 г., но успява да им се изплъзне.

В периода 1945-1951 г. е депутат във френския парламент. През 1949 г. основава благотворителната фондация "Другарите от Емаюс". По време на тежката зима през 1954 г. той отправя към французите прочутия си призив за "въстание на добротата".

40 години по-късно абат Пиер отправя друг призив към французите - да се притекат на помощ на 400-те хиляди френски бездомници.

Абат Пиер става носител на френския Орден на почетния легион през 1992 г. Отказва обаче да носи ордена до 2001 г. в знак на протест срещу отказа на тогавашното правителство да предостави празни жилища на френските бездомници.

През 2002 г. призовава французите да гласуват за Жак Ширак на тогавашния втори тур на президентските избори.

Споделяне

Още от Европа