Почина най-възрастният от династията Романови

Княз Николай Романович

Най-възрастният представител на руската императорска фамилия Романови - княз Николай Романович, е починал в понеделник в Тоскана на 91-годишна възраст. Това съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки по-малкия му брат Михаил Романович.

Двамата са праправнуци на руския император Николай І.

Баща им Роман Петрович е княз с императорска кръв, втори братовчед и кръстник на последния руски монарх. Майка им Прасковия Дмитриевна е дъщеря на граф Димитрий Шереметев, приятел от детинските години и флигел-адютант на Николай Втори.

Николай Романовеч е роден през 1922 г. във Франция, но през 1936 г. семейството му се мести в Рим. По време на Втората световна война той отказва на правителството на Мусолини да стане крал на окупираната Черна гора.

През 1989 г. по решение на фамилията Николай Романович става глава на сдружението, обединяващо хората от дом Романови.

Княз Николай Романович се занимава с благотворителност, работи за препогребването на останките на император Николай Втори и семейството му в Петропавловския събор, за възстановяване на каноническото единство на Руската православна църква след разкола вследствие на революцията и гражданската война.

Без да поставя въпроса за династически претенции, той подчертава: "Нито аз, нито останалите Романови не претендираме за нищо - само за правото отново да сме полезни на Русия", отбелязва ИТАР-ТАСС.

Той за пръв път стъпва в Русия през 1992 г.

Още не е решено къде да бъде погребан покойният.

Споделяне

Още от Общество

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?