Почина Нийл Армстронг - първият човек, стъпил на Луната

Нийл Армстронг

Първият човек, стъпил на Луната - американският астронавт Нийл Армстронг почина на 82-годишна възраст от усложнения след сърдечно-съдова операция, предадоха в неделя информационните агенции.

Армстронг претърпя сърдечна операция в началото на месеца.

На 20 юли 1969 г. Нийл Армстронг и неговият съекипник Едуин (Бъз) Олдрин направиха разходка по лунната повърхност под погледите на 500 милиона телевизионни зрители в цял свят, разказва Франс прес, цитирана от БГНЕС.

(Епохалното събитие обаче не бе видяно от хората в България и в други комунистически страни, макар че по-късно официалните власти се принудиха да съобщят за него и дори по-късно да разрешат публикуването на по-обширни материали. Събитието бе толкова шокиращо за мнозина по света, бе и тежък удар по другата водеща космическа страна - Съветския съюз, че не закъсняха и тиражираните съмнения след изследвания на видеокадрите, че американците са инсценирали кацане на Луната, което се виждало от движение на знамето в безвъздушното пространство и несъответствията на земните предмети, космонавтите и сенките им. - Бел. ред.).

Армстронг влезе в историята с думите си при стъпването на лунната повърхност: "Това е малка стъпка за човек, но огромен скок за човечеството".

Третият член на екипажа Майкъл Колинс остана в командния модул на орбита около Луната.

Двамата пионери изследват мястото, на което са кацнали в продължение на два часа и половина. Те събират 21 кг лунни скали, правят снимки и забиват американското знаме.

Като командир на мисията "Аполо 11" той информира контролния център в Хюстън, щата Тексас, за прилуняването на модула, пилотиран от Бъз Олдрин: "Хюстън, тук е базата на Морето на спокойствието "Ийгъл" кацна".

След това той прави големия скок на лунната повърхност. След около 20 минути той е последван от Едуин Олдрин.

Честта да направи първите крачки на Луната е трябвало да се падне на пилота на лунния модул. Според Джеймс Хансен, автор на биография на Нийл Армстронг, НАСА щяла да предпочете Олдрин пред командира на "Аполо 11", преценявайки, че той по-лесно би понесъл товара на известността.

Пътуването до Луната е последното космическо приключение за Нийл Армстронг – приключение, което го бележи завинаги.

Командирът се пенсионира от НАСА през 1971 г., за да стане професор по авиоинженерство в Университета на Синсинати в Охайо до 1979 г.

Бившият астронавт заседава след това в управителните съвети на много компании като "Лиър Джет" и "Юнайтед Еърлайнс". Дори се появява в реклама за "Крайслер".

Астронавтът е роден на 5 август 1930 г. в Уапаконита, щата Охайо. Започва кариерата си в американската космическа агенция НАСА през 1955 г.

Младият Армстронг е бил запленен още като дете от самолетите. Той ходи на курсове по пилотаж още 15-годишен и получава пилотския си лиценз година по-късно.

След това става пилот във флота и изпълнява 78 полета в Корейската война.

Армстронг учи авиоинженерство в университета в Пардю, щата Индиана, и завършва магистратура в същата специалност в университета на Южна Калифорния.

През 1955 г. става пилот-изпитател и лети на 50 различни типа самолети.

Седем години по-късно НАСА го избира за астронавт.

През септември 1966 г. той лети с Дейвид Скот с "Джемини 8". Корабът се скачва с непилотиран апарат и осъществява първото орбитално скачване на два космически модула.

Следва мисията "Аполо 11" и влизането на Нийл Армстронг в историята.

"Тренирахме заедно и бяхме добри приятели, ще останем завинаги свързани с нашето участие в мисията "Аполо 11", каза 82-годишният Бъз Олдрин и добави, че Нийл ще ни липсва.

Нийл Армстронг "бе най-добрият и ужасно ще ми липсва", добави 81-годишният Майкъл Колинс.

Астронавтът Джон Глен (81), който извърши първия американски орбитален полет, също почете "смелия" Армстронг. Глен припомни, че той е "взел пилотския си лиценз преди шофьорската си книжка".

Президентът на САЩ Барак Обама, като изрази дълбоката си тъга, каза в памет на астронавта: "Нийл е сред най-големите американски герои, не само на днешното, а на всички времена".

Републиканският му съперник в президентските избори Мит Ромни заяви, че "Луната оплаква първия си земен син".

Семейството на Нийл Армстронг от своя страна заяви: "Към всички, които може би се питат как да му отдадат почит, имаме една проста молба. Почетете неговия пример за служене на страната си, неговия успех и скромност така – когато следващия път вървите в ясна нощ и виждате Луната, усмихнете се вътрешно, помислете за Нийл Армстронг и му намигнете".

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?