Почина олимпийският шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу

Почина олимпийският шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу

Олимпийският и световен шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу е починал в събота в болница в Истанбул. Той беше хоспитализиран в края на септември заради чернодробна недостатъчност в критично състояние и оттогава лекарите водиха непрестанна борба за живота му, като беше подложен на серия операции и реанимационни дейности.

На 6 октомври му беше направена трансплантация на органи, а на 11 ноември беше опериран по спешност заради мозъчен кръвоизлив. Въпреки че след операцията състоянието му беше стабилизирано, през цялото време опасността за живота му оставаше, събощиха от болницата.

Малко след съобщението за кончината на Наим турският президент Реджеп Ердоганизказа публично съболезнованията си на семейството, на близките, на обществеността.

Ердоган лично се бе разпоредил за лечението на Сюлейманоглу. Той бе и първият, който го посети в болницата след извършената трансплантация на черен дроб.

Наим Сюлейманоглу е трикратен олимпийски и седемкратен световен шампион. На олимпиадата в Сеул през 1988 година поставя рекорд от 190 килограма. 

Сюлейманоглу е роден в България през 1967 г. в село Птичар, Момчилградско. Първоначално се състезава за България, но когато започва Възродителният процес, по време на Световното първенство в Мелбърн през 1986 година, атлетът бяга от лагера на националния отбор по щанги и отпътува за Турция, където кандидатства за гражданство.

Сюлейманоглу е трикратен олимпийски шампион – два пъти в категория до 60 килограма (в Сеул през 1988 г. и Барселона през 1992 г.) и веднаж в категория до 65 килограма (в Атланта през 1996 г.).

Той има седем световни, две европейски титли и 46 пъти е подобрявал световните рекорди.

Освен със спорт, Наим Сюлейманоглу се занимава и с политика в последните години.

Погребението на Наим Сюлейманоглу се предвижда да се състои в неделя в гробището Едирнекаплъ, където с почетен ритуал се погребват геройски загиналите, съобщи валията на Истанбул Васип Шахин. Очаква се на траурната церемония да присъства и президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Споделяне

Още от Общество

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?