Почина оперната прима София Иванова

Почина известната българска оперна певица София Иванова, съобщиха от Софийската опера.

София Иванова е последната ученичка на големия български педагог професор Христо Бръмбаров и специализант в студията на прочутия оперен тенор Марио дел Монако в Италия.

Красноречив атестат за дарованието на голямото наше сопрано са думите, които маестро Марио дел Монако написва на клавира на операта "Травиата” след края на специализацията на младото сопрано: „С тази прекрасна роля искам да триумфираш в целия свят. Сигурен съм, че това ще се случи”.

Оперната прима е изпълнила над 30 централни сопранови партии, сред които Виолета от "Травиата” на Верди, Татяна от "Евгений Онегин” на Чайковски, Мими от "Бохеми” и Чо-Чо-Сан от "Мадам Бътерфлай” на Пучини, но може би връх в творческата кариера на певицата ще остане незабравимото ѝ превъплъщение в образа на Тоска от едноименната опера на Джакомо Пучини, се казва в съобщението от операта.

София Иванова е пяла в продължение на над 35 години на сцените на всички български оперни театри, както и на престижни оперни сцени в Испания, Италия, Германия, Белгия, Швейцария, Гърция, Америка и много други.

Споделяне

Още от Общество