Почина основателят на Детския радиохор акад. Христо Недялков

Акад. Христо Недялков.

След кратко боледуване, рано във вторник, на 81 години почина основател и главен диригент на Детския хор на Българското национално радио академик Христо Недялков, съобщиха от БНР.

Той завършва първия хорово-диригентски клас в Българската държавна консерватория. През 1960 г. основава Детския радиохор към БНР и в продължение на петдесет и три години е негов главен диригент. Под палката му съставът е гастролирал в най-прочутите концертни зали на Ню Йорк, Вашингтон, Токио, Лондон, Париж, Берлин, Москва, Пекин, Виена, Прага, Будапеща, Брюксел, Копенхаген, Стокхолм, Хелзинки, Мексико сити, Хонолулу, Кайро и в много други градове на Европа, Америка, Азия и Африка.

Маестрото е дирижирал само в Япония над 500 концерта в 150 града, в рамките на осемнадесетте концертни турнета на състава там. Заради големия му принос в развитието на културните връзки между Япония и България, по предложение на японското правителство, през 1995 г. акад. Христо Недялков получава най-високия японски императорски орден за чужденци – Орден на Святото съкровище "Златни лъчи” с розетка, а през 1996 г. е провъзгласен за почетен гост-професор на престижния японски университет "Токай”.

Носител е и на медала за музикално изкуство "Золтан Кодай”на унгарското Министерство на културата и на титлата "Посланик на европейската култура” на Европейската федерация на хоровете към Европейския съюз.

Акад. Христо Недялков е носител на множество български държавни отличия, между които орден "Стара планина” І степен. Награден е с най-високия почетен знак на БАН – "Марин Дринов” на лента, със Златна и Кристална лира на СБМТД. Маестрото е лауреат на абсолютни, специални, първи награди, награждаван е със златни медали и дипломи за изключителни художествени постижения на много национални и международни хорови конкурси и фестивали.

През 2012 г. става доктор хонорис кауза на наследника на държавната консерватория - Нациалната музикална академия "Панчо Владигеров“, както и получава за Голямата награда на БНР "Сирак Скитник“ за цялостния принос в развитието на радиото.

Опелото ще е на 1 ноември от 11 ч. в катедрален храм "Св. Неделя“, София.

Споделяне

Още от Общество