Почина отровената с “Новичок“ британка

Почина отровената с “Новичок“ британка

Починала е жената, която бе отровена с нервопаралитично вещество “Новичок“ в английския град Еймсбъри, съобщи Скотланд Ярд.

"Следователите са започнали да разследват случай на убийство, след като жената, които е влязла в контакт с нервопаралитично вещество “Новичок” в Еймсбъри, почина в болница тази вечер", съобщиха разследващите в неделя вечер.

Доун Стърджис беше приета в болница в Солсбъри на 30 юни, заедно с 45-годишния Чарли Роули. Неговото състояние остава критично, отбелязва Асошиейтед прес.

Британският вътрешен министър Саджид Джавид посети вчера Еймсбъри и Солсбъри, за да увери жителите, че рискът за гражданите остава много нисък, въпреки случаите на отравяне.
Над 100 полицаи работят по откриването на малко шишенце, за което се смята, че е съдържало "Новичок".

Детективи продължават да се опитват да установят източника на заразата. Полицията следи състоянието на хората, които са имали контакт с двойката. До момента никой друг не е проявил същите симптоми на отравяне.

Британската полиция се опасява, че може да има още жертви

 

Ръководителят на британското подразделение за борба с тероризма Нийл Басу заяви днес, че детективите не могат да установят дали веществото "Новичок", на което са били изложени двамата британци, е същото, използвано срещу бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, предаде Ройтерс.

 

"Последният ужасяващ развой на събитията усили решителността на нашия разследващ екип, докато работим за установяване на отговорните за този скандален, дързък и варварски акт", каза пред репортери най-високопоставеният офицер в контратерористичното звено.

 

По думите му разследващите засега не са в състояние да кажат дали нервнопаралитичният агент, открит при този инцидент, е свързан с нападението срещу Сергей и Юлия Скрипал.


Според контратеррористичната полиция двамата британци, пострадали от "Новичок", са пипали шишенце с отровното вещество, отбелязва Асошиейтед прес.


Басу каза още, че починалата вчера Стърджис и партньорът ѝ Чарли Роули са били изложени на "висока доза" от бойното отровно вещество.


За момента работната версия е, че инцидентът със Стърджис и Роули е свързан с нападението през март срещу полковник Скрипал и дъщеря му в Солсбъри.


Повече от 100 полицаи претърсват всички места, които двамата британци са посещавали, преди да се разболеят преди 9 дни. Претърсването е концентрирано върху домовете им и в парк в Солсбъри.


Представителят на британската полиция подчерта, че "не може да гарантира", че няма да има и други жертви на "Новичок", отбелязва Франс прес.


"Не мога да дам гаранции" за обществената сигурност, заяви той и призова хората да не докосват спринцовки или "необичайни предмети" с течност, ако случайно попаднат на тях.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят