Почина “първата дама” на Куба

Почина “първата дама” на Куба

Вилма Еспин, съпругата на изпълняващия длъжността президент на Куба – Раул Кастро, почина в Хавана на 77 години, съобщи кубинската държавна телевизия.

Тя бе ключова фигура в кубинската революция и дългогодишен ръководител на Федерацията на кубинските жени.

Съпругата на Раул Кастро е починала в Хавана след продължително боледуване, изострило се през последните седмици. Тя ще бъде погребана в тесен кръг в родния ѝ град Сантяго де Куба.

Кубинските власти обявиха еднодневен траур заради кончината ѝ.

Родена в заможно семейство, Вилма Еспин бе една от първите кубински жени, които получиха научна степен инженер- химик Масачусетския технологичен институт и започна научна кариера там. През 1950-те години обаче Вилма се завръща в Куба и се присъединява към въоръжената съпротива срещу диктатурата на Батиста и получава партизанското име Дебора.

Тя се сражава заедно с партизаните редом с Фидел Кастро и по-малкия му брат Раул в планините Сиера Маестра

Омъжва се за Раул през 1959 г., след като Батиста е принуден да се оттегли и въстаническите войски влизат триумфално в Хавана. Семейството има четири деца.

Тя бе член на Политбюро, на ЦК на Кубинската комунистическа партия и на Държавния съвет.  В продължение на много години тя изпълняваше и ролята на "първа дама", съпровождайки Фидел Кастро на важни събития.

Съпругът ѝ Раул е изпълняващ длъжността президент на Куба, след като през юли 2006 г. брат му Фидел претърпя коремна операция и здравословното му състояние се влоши.

Споделяне

Още от Свят