Почина пациентът в мозъчна смърт след експеримент с лекарство

Центърът, където са провеждани изпитанията на лекарството

Пациентът, който беше в състояние на мозъчна смърт след участие в изпитания на ново лекарство в западна Франция, почина в неделя. Това съобщиха от болницата в Рен, където постъпиха общо шестима души, пострадали при експеримента, проведен от френския изследователски център "Биотриал" за сметка на португалската фармацевтична компания "Биал".

От болницата съобщиха, че другите петима са стабилно състояние. Четирима от тях имат неврологични проблеми, а петият няма подобни симптоми, но се намира под лекарско наблюдение, предаде ББС

Тези шестима пациенти на възраст между 29 и 49 години бяха част от общо 90 доброволци, участвали в изпитание на ново лекарство, което би трябвало да облекчава болките и състояние на безпокойство и което се приема през устата. Пострадалите са били единствените, които по време на изпитанията на лекарството са приели по-високи дози от медикамента. Те са започнали да вземат експерименталното лекарство на 7 януари и три дни по-късно са започнали да проявяват тежки странични ефекти.

Останалите 84 доброволци са здрави, посочи генералният директор на "Биотриал" Франсоа Посел.

Френският здравен министър пък отрече твърденията, че разработваното болкоуспокояващо е била на основана на канабиса, каквито твърдения се появиха.

По случая, който е невиждан за Франция, се водят три разследвания. Това е тежък удар върху изследванията на лекарствата, които преди да бъдат пуснати в употреба трябва да минат редица експерименти, част от които е и приемът им от доброволци, на които се плаща за целта.

Споделяне

Още от Свят