Почина писателят Филип Рот

Почина писателят Филип Рот

На 85 години от сърдечна недостатъчност почина известният американски писател Филип Рот, съобщи литературният му агент Андрю Уайли.

Филип Рот е носител на наградата “Пулицър” през 1998 г., която му бе присъдена за романа “Американска идилия”. Той е автор на над 30 книги, сред които романите “Синдромът Портной”, “Писателят призрак”, “Човешкото петно”, “Призракът излиза”,  “Животът ми като мъж” и др.

“Роденият в Нюарк, щата Ню Джърси Рот бе прозорлив наблюдател на американското общество и недостатъците му. Той многократно бе споменаван сред фаворитите за Нобеловата награда по литература, но така и не я получи, припомня АФП, цитирана от бТВ.

През 2012 г. Рот обяви, че спира да пише. Той казва, че разказването на истории "вече не е същността на живота му".

"Странно е. Никога не бих си представил, че това може да ми се случи", признава писателят.

Преди няколко месеца Рот атакува остро американския президент Доналд Тръмп с думите, че той "страда от тежък нарцисизъм и е компулсивен лъжец, невежа и самохвалко, човек, който се води от реваншизъм и вече е малко сенилен".

"Няма граница за опасностите, които лудостта на този човек може да причини" - каза писателят.

Филип Рот добива международната си известност с третия си роман “Синдромът Портной“, който излиза през 1969 г. Преди това той завършва еврейското училище Уикуейк и става студент в Университета Рътгърс.

В средата на петдесете години на миналия век той служи и в американската армия. Завършва магистратура по английска литература в Чигакския университет, а след това е инструктор по творческо писане там.

Споделяне

Още от Свят