Почина писателят Карлос Фуентес

Карлос Фуентес

Световноизвестният мексикански писател Карлос Фуентес е починал на 83-годишна възраст на 15 май, предадоха агенциите.

Космополитен писател, близък приятел на Габриел Гарсия Маркес и Хулио Кортасар и човек, който не се страхува да влезе в остра полемика. Така описва  ДПА автора на романите “Смъртта на Артемио Крус” и “Старият гринго”, които му донесоха световна слава. "Старият гринго" дори бе филмиран през 1989 г. с участието на Грегъри Пек и Джейн Фонда. Автор е над 20 новели и няколко сборника от разкази. Последният му роман "Адам в Еден" бе публикуван през 2009 г.

Агенцията отбелязва, че дори през последните дни от живота си Фуентес изглеждаше елегантен и в добро настроение и смъртта му от сърдечно-съдови проблеми свари мексиканците неподготвени. Но вместо да се крие зад бюрото си, той винаги бе готов да излага на показ идеите си, дори и спорни предложения като легализирането на наркотиците.

Години наред Фуентес беше спряган като кандидат за Нобеловата награда за литература, но така и не я получи. По този повод той обичаше да казва, че все едно е взел наградата чрез колумбийския си приятел Габриел Гарсия Мракес, когото среща за първи път в град Мексико през 1962 г.

Фуентес е роден в град Панама на 11 ноември 1928 г. в семейството на мексикански дипломат. Прекарва детството си в пътувания по света, покрай кариерата на баща си прекарва най-много време в САЩ,  Чили и Аржентина. По-късно самият той се отдава на дипломатическото поприще.

Самоопределящ се като левичар, Фуентес води кампания за демократизиране на Мексико и край на 70-годишното управление на Институционно-революционната партия, макар че е назначен за посланик във Франция от президента от същата партия Луис Ечеверия.

Личният живот на Фуентес е белязан от трагедия. Двете му деца от втория му брак умират млади. Дъщеря му Наташа е открита мъртва на 29 години в квартал на мексиканската столица, известен като свърталище на наркотрафиканти, а синът му Карлос издъхва на 25 години от усложнения, свързани с хемофилия.

Съболезнования за смъртта на Фуентес бяха изказани от мексиканския президент Фелипе Калдерон и други политически и културни лидери в страната, както и от британския писател Салман Рушди и френския президент Франсоа Оланд.

Тленните останки на писателя ще бъдат положени за публично поклонение в Градската галерия за изящни изкуства в Мексико в сряда

Споделяне

Още от