Почина последната оцеляла пътничка на "Титаник"

Почина последната оцеляла пътничка на "Титаник"
На 97-годишна възраст във Великобритания почина Милвина Дийн - последнят оцелял пътник от потъналия "Титаник", съобщиха информационните агенции в понеделник.

Елизабет Гладис Дийн, наричана от приятелите си Милвина, чието семейство емигрирало тогава в Съединените щати, била двумесечно бебе, най-малкият пътник на кораба, когато "Титаник", на чийто борд била и тя, потънал след сблъскването си с айсберг на 14 април 1912 г.

Милвина била сложена в чанта и спасена. Майка ѝ и брат ѝ също оцелели, но баща ѝ загинал. Семейството, което смятало да започне нов живот в Канзас, се върнало в Саутхамптън и момичето било на осем години, когато разбрало, че е било на борда на "Титаник".

Милвина работила като картограф за правителството по време на Втората световна война, а след това в инженерна фирма.

През 1997 г. тя приела да се качи на борда на кораба "Куин Елизабет Втора", за да завърши трагично прекъснатото пътешествие. Тя обаче отказала да присъства на премиерата на филма "Титаник", който за нея е силно разтърсващ.

Двама от приятелите ѝ, чиито имена не се съобщават, заявили за Би Би Си, че Милвина била настанена в дом за възрастни хора в Хемпшир, Южна Англия. Милвина имала финансови затруднения да плаща сметките за заведението, в което била настанена, и през октомври 2008 г. успяла да продаде за над 30 хиляди лири предмети, свързани с времето на "Титаник". След това приятелите ѝ и членове на британското дружество "Титаник" се ангажирали да осигурят бъдещето ѝ. Сред дарителите са актьорите Кейт Уинслет и Леонардо ди Каприо, звездите от филма "Титаник", както и режисьорът Джеймс Камерън. Тримата дарили общо 30 000 долара.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?