Почина последният капо ди тути капи на италианската мафия Тото Риина

Почина последният капо ди тути капи на италианската мафия Тото Риина

Смятаният за последния капо ди тути капи (от италиански сapo di tutti capi, буквално глава на всички глави) на италианската мафия и бивш бос на Коза Ностра Салваторе (Тото) Риина е починал в петък на 87-годишна възраст, съобщи в. "Република".

 

През 80-те и началото на 90-те години, Риина и неговият клан Корлеоне, надделявайки над конкурентните фамилии, стават водещата групировка на организираната престъпност в Италия.

 

В последните дни босът на Коза Ностра беше в състояние на кома. Италианският министър на правосъдието Андреа Орландо разреши негови близки да посещават умиращия "кръстник" в болницата в Парма, където се намираше.

 

Здравословното състояние на Риина се влоши след две операции, направени му след като бе диагностициран с рак.

 

Жесток и страховит кръстник

Бившият "бос на босовете" на Коза ностра беше един от най-бруталните и всяващи страх кръстници на сицилианската мафия, пише агенция Франс прес.

Салваторе (Тото) Риина, известен с прозвището Ла белва (Звяра), налагаше терор в продължение на близо 20 години в Сицилия и в самата Коза ностра, която оглави през 70-те години на миналия век.

Той бе обвинен, че е поръчал над 150 убийства, най-известните от които на съдиите антимафиоти Джовани Фалконе (през 1992 г.) и Паоло Борселино (през 1993 г.), както и че е един от главните организатори на кървавите атентати през 1993 г. в Рим, Милано и Флоренция (взели общо 10 жертви). Излежавайки над 20 доживотни присъди Тото Риина, наричан също Късия заради ниския си ръст (1,58 м), бе зад решетките от ареста му през януари 1993 г. Той винаги е твърдял, че не е свързан с Коза ностра, но косвено признава ролята си в мафията през 2009 г.

Роден на 16 ноември 1930 г. в Корлеоне, близо до Палермо (Сицилия), на 18 години Салваторе, син на беден селянин, става член на мафията. След като излежава в затвора присъда за убийство, през 50-те години става един от хората на боса Лучано Лиджо (чието място заема през 1974 г.), издигайки се постепенно в йерархията на престъпната организация.

Първата заповед за задържането му е издадена през 1969 г., но успява да остане в нелегалност почти четвърт век, вероятно без изобщо да напуска Сицилия.

Наркотрафик, отвличания, рекет: Риина слага ръка върху всички традиционни сфери на дейност на Коза ностра. За да наложи своя клан - Корлеоне, в началото на 80-те години той започва кръвопролитна война срещу старите палермски фамилии, взела няколкостотин жертви.

Тази война завършва с победата на Риина, който оглавява Cupola (ръководството на Коза ностра) през 1982 г., и бележи началото на кампания на насилие срещу представители на държавата.

Изключително студен

Жестокостта е в основата на падението му. Благодарение на свидетелствата на бивши мафиоти, приели да сътрудничат на полицията, сред които е и личният му шофьор, на хора, тормозени и сплашвани от мафиота, на 15 януари 1993 г. той е арестуван от силите на реда в предградие на Палермо.

Риина отрича обвиненията срещу него, твърдейки, че няма нищо общо с мафията и че е минал в нелегалност, за да избегне лъжливи обвинения.

Кадрите от разпитите му дават представа за интелигентността на Риина, който се държи като наивен и боязлив старик, но мрачният му и заплашителен поглед винаги е изключително студен.

През 2009 г. Тото Риина нарушава мълчанието си, уверявайки, че мафията не е отговорна за смъртта на съдия Паоло Борселино, но признавайки на практика, че е бил ръководната фигура в организацията.

Получил около 20 присъди доживотен затвор за убийства и мафиотско съдружие в безкрайна поредица от дела, от "кръстника на кръстниците" е иззето и имущество за около 125 милиона евро.

Тото Риина излежаваше присъда в затвор в Парма, Северна Италия, при строг режим, какъвто важи за мафиотите - забранени му бяха всякакви посещения с изключение на тези на адвоката му.

Тъй като от месеци страдаше от различни болести, включително рак, през юли тази година Риина поиска, чрез адвокатите си, присъдата му да бъде прекъсната, за да влезе в болница, или да бъде поставен под домашен арест. По това време той се лекуваше в затворническото отделение на болницата в Парма.

Съдът в Болоня обаче отхвърли искането му с аргумента, че мафиотският бос "няма да може да получи нито по-добри грижи, нито по-добра медицинска помощ в друго лечебно заведение".

През 1974 г. Тото Риина се жени за Антониета Багарела, учителка от голяма мафиотска фамилия. Има четири деца, две от които - момчета. През 2009 г. синът му Джузепе Салваторе, роден през 1977 г., беше осъден на 8 години и 10 месеца затвор за мафиотско съдружие, а роденият през 1976 г. Джовани е осъден на доживотен затвор за убийство.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?