Почина последният наследник на Османската империя

Почина последният наследник на Османската империя
В Истанбул на 97 години почина последният наследник на султаните на Османската империя Ертугрул Осман, съобщи ББС в събота.

Последният внук на османския султан Абдул Хамид ІІ Осман е роден в Истанбул през 1912 г., но по-голямата част от живота си е живял в Ню Йорк. Когато родителите му били изселени от Турция, по времето когато Кемал Ататюрк е създавал младата турска република, наследникът е бил на 12 г.

Осман винаги е казвал, че няма никакви политически убеждения. За първи път след изгнанието си той посетил Турция в началото на 90-те години на миналия век като част от туристическа група, за да избегне излишните пищни церемонии. По време на това пътуване посетил двореца на Босфора, в който си играел като дете.

Вдовицата на Осман е роднина на последния крал на Афганистан.

Османската империя се е образувала през ХV-ХVІ в. В резултат на турските завоевания в Азия, Европа и Африка и е просъществувала до образуването на турската република през 1922 г. Султан Абдул Хамид ІІ, управлявал от 1876 до 1909 г., е бил инициатор за въвеждането на конституция в страната, която на практика не влязла в действие.

Споделяне

Още от Свят